Zdravje

Pozor! Izogibajte se instant kavam

Sašo Avramovič
8. 12. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Priljubljen napitek po vsem svetu. Nekateri si pripravite 'navadno', turško, drugim je bolj všeč instant kava, s katero je malce manj dela. O tej smo se pogovarjali s prehransko terapevtko Aljo Dimic in certificirano nutricionistko Majo Jeereb. Po njunem mnenju je v teh kavah problematičen predvsem sladkor.

Najprej poglejmo, kaj so instant kave. Kot pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, nastane instant kava po procesu ekstrakcije, ko iz kave izlužijo kavni koncentrat in ga posušijo – ob tem se odstrani topilo, da nato dobijo izdelek v prahu ali zrncih, ki jih lahko le raztopimo v vodi. Med instant kave prištevamo tudi kave iz majhnih vrečk (instant mešanice), na katerih je običajno zapisano 2 v 1, kar pomeni, da je instant kavi dodano mleko, ali pa 3 v 1, kar pomeni, da sta ji dodana sladkor in mleko.

Zanimalo nas je, kakšno mnenje imajo prehranski terapevti in nutricionisti o instant kavi. Pozitivno ali negativno? Dimičeva meni, da je vse skupaj odvisno od tehnologije proizvodnje. »Nobena tehnologija za predelavo kave v želeno obliko, npr. v instant kavo, ne poteka brez segrevanja pri visokih temperaturah, ki ubije vse koristne lastnosti kave,« pravi.

»Instant kave so preveč toplotno predelane, da bi v sebi obdržale kakšno koristno sestavino.« Alja Dimic

Maja Jeereb, certificirana nutricionistka, meni, da so, ko govorimo o instant kavah, problematične predvsem instantne mešanice za pripravo kavnih napitkov (običajno so to mešanice »3 v 1«). Po njeni oceni so problematične sestavine takšne mešanice predvsem sladkor in glukozni sirup, ki je prisoten v izjemno visokem deležu, ter gostila in stabilizatorji.

Dimičeva se strinja, da spada sladkor med ne prav zdrave sestavine instant kav. Med drugim meni, da ta spodbuja nihanje sladkorja v krvi, obremeni žlezo slinavko in dviguje raven inzulina, kar vodi v debelost in sladkorno bolezen. »Sladkor povzroča notranja vnetja, kar obremeni delovanje jeter in izločanje holesterola, ter dvig slabega holesterola in krvnega pritiska,« dodaja.

Oglejmo si delež kave v instant kavah. Jeerebova pravi, da je delež kavnih zrn v instantnih mešanicah praviloma le 15-odstoten, in dodaja, da je poleg tega njihova kakovost precej vprašljiva, saj gre, kot pravi, običajno za poceni kavo. »V instant kavah (ekstraktu) je podoben ali manjši delež kofeina kot v pravi kavi, medtem ko instant mešanice, npr. »3 v 1«, vsebujejo zelo malo kofeina, poleg tega pa veliko drugih nezdravih sladkorjev, stabilizatorjev in gostil,« našteva.

Jeerebova meni, da so v instantnih mešanicah problematični sladkor, glukozni sirup, gostila in stabilizatorji.

Dotaknimo se še mineralov in vitaminov v instant kavah. »Te kave so preveč toplotno predelane, da bi v sebi obdržale kakšno koristno sestavino,« meni Dimičeva.

Ker je po njenem mnenju instant kava dodatno obdelana, kar zelo zmanjša kakovost koristnih snovi, ki jih sicer vsebuje kava, priporoča nakup bio kave. »Svetujem nakup bio žitne kave, ki spodbuja delovanje črevesja, jeter in žolčnika. Našega telesa ne zakisa, tako kot nas sicer zakisa kava. Sestavine žitne kave so rž, ječmen, cikorija, želod in figa. Ker ne vsebuje kofeina, ne obremeni srca in ožilja.«

Jeerebova pa kot alternativo omenjenim kavam priporoča kavo ekološke pridelave, saj ta po njeni oceni ne vsebuje sintetičnih in toksičnih herbicidov, pesticidov ter umetnih kemikalij, ali pa doma pripravljeno kavo iz ekološke mace v prahu in 100-odstotnega kakava.