Zdravje

Franci Petek ima novo strast

Žana Kapetanović
7. 12. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pedagog, ki s podobno strastjo, kot jo je gojil do smučarskih skokov, zdaj leti na krilih vzgojne metode montessori, ki se ji posveča z vsem srcem. Čudovita družina, sanjska hiška v objemu čudovite narave. Pravzaprav pa preprosta družinska zgodba, s katero začenjamo praznični december v upanju, da bomo v njem skupaj poudarjali pomembne vrednote in preprostost življenja.

Mateja J. Potočnik

Prav zato je bil naš sogovornik Franci Petek. Zgled vrhunskega športnika, ki se ni izgubil v vrtincu slave, ki ga niso zamikale stranpoti osebnih interesov, in pedagog, ki s podobno strastjo, kot jo je gojil do smučarskih skokov, zdaj leti na krilih vzgojne metode montessori, ki se ji posveča z vsem srcem.  

Preselitev v hišo sredi narave za vašo družino ni bila samo sprememba kraja bivanja, temveč zelo pomemben element v mozaiku premišljenega družinskega načrta. Koliko je to spremenilo vaše življenje?

To je bila uresničitev moje velike želje. Najprej sem v Ljubljani zaživel kot študent, pozneje pa sva si z ženo Polono ustvarila družino. Teh šest družinskih let v Ljubljani bi bil sila nesrečen, če ne bi imela ves čas jasnega načrta, da se bova preselila v hišo sredi narave.  Prepričan sem, da bi v mestu dobesedno shiral. Načrtovanje hiše in gradnja sta bila zame čudovita motivacija in tudi veliko veselje. Zelo sem srečen, da smo se ustalili le nekaj kilometrov stran od mojega rojstnega kraja in v kraju, kjer sem preživel otroštvo.

Na katere gore se odpira ta čudoviti pogled z vašega praga?

Smo v Begunjah. Iz dnevne sobe oziroma z vrta gledamo Triglav in Jelovico, s praga vhodnih vrat vidimo Begunjščico, ki jo je že pobelil sneg, Storžič in Stol. Iz hiše se lahko odpravimo v hribe, ne da bi sedli v avto. V mestu sem zelo pogrešal ta neposredni in vsakdanji stik z naravo. Zame je največja pridobitev to, da  stopim skozi hišna vrata in sem že v naravi. To je kakovost  življenja.

Vrednote, ki ste jih gojili sami in jih zdaj v krogu družine, so v tem novem življenjskem okviru še dodatno poudarjene. Katere so?

Pravzaprav gre za najosnovnejše družinske, pa tudi družbene vrednote, kot so poštenje, sočutje in pripravljenost priznati napake, pri drugih pa iskati dobre lastnosti, ne slabih. Spoštovati preprosto življenje. Gre za vrednote, ki so nama s Polono privzgojene in so spontano del našega življenja.

Domnevam, da se poskušate izogniti materializmu in potrošništvu.

Res je. Zelo hitro sem, hvala bogu, v življenju spoznal, da je pomembneje, kako živiš, kot to, koliko denarja imaš. Zaslužek je seveda pomemben, ampak denar lahko zapraviš za nepomembne stvari, in če to počneš ves čas, ga je zmeraj premalo. Še in še in kar naprej bi ga potreboval za nepomembne stvari. Če zasluženi denar uporabljaš izključno za pomembne stvari in se izogibaš potrošništvu, ki je samo sebi cilj, veliko lažje shajaš.

Hiša je lahko jama brez dna, v katero zmečeš goro denarja. Vi ste naredili varčno oziroma energisjko učinkovito hišo. Še en delček mozaika?

Sodobni gradbeni materiali in znanja nam omogočajo, da lahko preprosto gradimo dobre hiše, celo cenejše od običajnih, klasičnih. Midva sva se odločila zgraditi energijsko učinkovito hišo, s katero v vsakem primeru  načrtuješ, da boš  privarčeval. Ob zavedanju, da nekaj tudi sam prispevaš k manjši porabi. Poleg tega se mi zdi pomembno, da sva otrokom – ne samo z besedami, temveč čisto konkretno pokazala, kako se da smotrno ravnati. In tudi da si zgled drugim. Rad bi poudaril, da mi je zelo blizu razmišljanje, da nisem center sveta ter da mi je mar za druge in za naravo. Trudim se živeti v skladu s tem.


Več preberite v tiskani Jani (št. 49, izid: 3.12.2013).