Zdravje

S hladno vodo si obliva prsi!

Arhiv
11. 11. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemški duhovnik Sebastian Kneipp, ki je živel pred 160 leti, je večkrat poudaril, da ne zdravijo le hladne kopeli, temveč vsak spodbuden dražljaj, ki ga telesu povzroči hladna voda. Tako dobro dene tudi umivanje z ohlajeno vlažno brisačo, poleg mrzlih kopeli in obkladkov pa je nekakšna vmesna izbira oblivanje s hladno vodo, ki si ga lahko privoščimo vsakič, ko zlezemo pod prho.

Kako voda zdravi

S kopelmi spremenimo odzivanje našega telesa na stresne zunanje dražljaje. Voda je odličen toplotni prevodnik in nižjo temperaturo zelo hitro prenese na mesto zdravljenja, telo pa se mora nanjo prilagoditi. Mrzla voda pospeši presnovo, saj za ohranjanje naravne toplote telesa potrebujemo več energije iz hrane. Hladni dražljaji stimulirajo imunski sistem, vplivajo na izločanje stresnih hormonov, pospešijo pretok krvi in prebavo ter zmanjšajo občutljivost za bolečino. Ob mrzli kopeli srce deluje počasneje, krvni tlak se zviša, žile se zožijo. Ob pravilnem izvajanju aktiviramo vse telesne organe, z oblivi pa vplivamo le na nekatere od njih.

Kdaj poskusiti
Predvsem med okrevanjem, sicer pa to storimo, kadar želimo preprečiti prehlad, prebavne težave, izpuščaje, hemoroide, bolezni mehurja in močenje postelje, možganske in srčne kapi, srčne bolezni, astmo, razjede na telesu, mrazenje in krvavitev iz nosu. Metodo uporabljamo tudi pri očesnih boleznih, pljučnih vnetjih, ušesnih boleznih, otečenih udih oziroma bolečinah v udih in pri revmatičnih težavah.

Zdravljenje pod prho
Ne zdravijo le kopeli, v katere je treba potopiti celo telo, ampak tudi polivi. Polive izvajamo pod prho, najbolje tako, da snamemo glavico prhe in tako hladni vodi omogočimo, da steče po telesu brez pritiska. 

Oblivanje kolena
Metodo je primerno uporabljati ob občutku težkih nog in pri težavah z venami, če imamo visok krvni tlak, ob vnetju mišic in raznih poškodbah, ne pa pri sveže odprtih ranah. Ko se hladna voda dotakne telesa, izdihnemo. Začnemo s polivanjem z desno roko, pri mezincu na desni nogi, nato potujemo k zunanji strani noge proti kolenu, ki ga nekajkrat oblijemo z vseh strani, in počasi navzgor po nogi, po njeni notranji strani. Zdaj vzamemo ročko v levo roko in začnemo polivati mezinec leve noge; nadaljujemo tako kot pri desni nogi. Ponovimo še enkrat za vsako nogo. Noge si je treba nato dobro osušiti, še posebej med prsti, priporočljivo pa je gibanje za ogrevanje. Pri artrozi kolena pomaga izmenično polivanje kolena z mrzlo in toplo vodo, dokler koža ne pordi. Zaključimo s toplim polivom in si noge dobro osušimo.

Oblivanje stegen
Stegna polivamo kot kolena, le da hitreje potujemo proti bokom oziroma stegnom, kjer se s krožnimi gibi kratek čas zadržimo. Proti bokom potujemo po zunanji strani, vračamo pa se po notranji strani beder, ves čas s krožnimi gibi in oblivanjem s hladno vodo. Izmenično polivanje nog s hladno in toplo vodo pripomore k boljšemu spancu, zelo dobro pa zdravi tudi krčne žile.

Oblivanje prsi

Ta metoda zdravi prehlad, če le imamo popolnoma zdravo srce. Nagnemo se čez kad in pustimo, da desna roka visi čez rob. V levo roko vzamemo prho in potujemo z gibi od leve proti desni, od mezinca na desni roki vse do ramen po zunanji strani, nazaj pa po notranji strani rok. Zatem z desno roko enako polivamo levo. Polivamo lahko tudi ramena in vrat, in, kajpak, prsi, tako da zgornji del telesa visi čez rob kadi, mi pa z vodo potujemo od leve proti desni po prsih. Pri tem pazimo, da voda ne steče po trebuhu. Tudi prsi lahko oblivamo izmenično s toplo in hladno vodo. 

Oblivanje hrbtenice
Metoda odlično zdravi tudi kronične bolečine vzdolž vretenc, za polivanje pa potrebujemo partnerja. V kadi se usedemo na pručko, partner pa curek hladne vode za 1 do 2 minuti spusti pri prvem vretencu na vratu, tako da hladna voda polzi vse do križa. Dobro se osušimo in počivamo v postelji pol ure.