Zdravje

Še vedno poskočna 90-letnica se je razkrila

T.P.
7. 11. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zgodba o Phyllis Sues, ki kljub visoki starosti do konca izkoristi vsak dan svojega življenja, je živ dokaz za to, kako pomembna je moč volje. Ta dama čas premaguje tako, da ne izpusti niti enega trenutka. »Če ne vzdržujete svojega telesa, začne slabeti. Če ne vzdržujete svojega uma, bo zakrnel. Vsak dan se morate posvetiti sebi, biti aktivni in se učiti novih stvari,« pravi Phyllis, ki je spomladi dopolnila 90 let in upa, da bo čez deset let prav tako živahna, kot je danes.

»Življenje je velik izziv, sprejmite ga odprtih rok in ga izkoristite, namesto da sedite doma in ne delate nič. Leta niso pomembna, nimam občutka, da sem stara 90 let. Edino, česar se zavedam, je to, da se fizično in psihično še nikoli nisem počutila bolje. Vsak dan grem na ples, vsak dan vadim. Moje telo mora vedeti, kdo je gospodar! Pri devetdesetih se počutim, kot da jih imam dvajset. Ljudje me ves čas sprašujejo, kaj je moja skrivnost, jaz pa jim povem, da je to gibanje, učenje in poslušanje,« pravi poskočna devetdesetletnica.

Še vedno se uči

Phyllis je pri petdesetih letih ustvarila svojo modno znamko, postala je glasbenica in se naučila italijanščine, pri sedemdesetih pa še francoščine. Ko je bila stara osemdeset let, je začela plesati tango, pri petinosemdesetih pa je prvič odšla na jogo. »Navdihuje me proces učenja. Navdih spodbuja kreativnost, z njo pa je življenje boljše, bolj bogato. Rada eksperimentiram in se preizkušam v raznih stvareh. Rada se gibam, zato nikoli ne preskočim vaj. Hodim na jogo, plešem tango, skačem čez vrv, hodim in igram tenis.« Ukvarja se tudi z glasbo, in sicer zelo intenzivno, saj vsak dan napiše eno pesem. Izdala je že CD, na katerem je tudi njena prva pesem Free Fall, za katero je sama napisala glasbo in besedilo.    

Okvirček

Aktivna že vse življenje

»Joga prebuja telo, vsako celico v našem organizmu. Imam artritis v hrbtenici, a se kljub temu trudim, da vsako vajo naredim, kot je treba,« ponosno pove Phyllis. Prav tako je dosledna pri plesu, ki mu je posvetila življenje. Pri štirinajastih je začela hoditi na balet, pri osemnajstih pa je že nastopala na Broadwayu.