Zdravje

Virus HPV ogroža tudi moške

Č.K. / STA
6. 11. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

HPV ni nevaren le za ženske, saj naj bi rak kot posledica okužbe z virusom HPV kar v 30 odstotkih prizadel moške.

Rak, ki ga povzročajo visokorizične oblike virusa HPV, ne ogroža le žensk, temveč vse bolj tudi moške. Ti vse pogosteje zbolevajo predvsem za rakom ustne votline in grla, ki je posledica okužbe s HPV. Ti virusi so pri moških tudi povzročitelji raka na penisu, raka anusa, povzročajo tudi  genitalne bradavice.

HPV ogroža tudi moške.

 

A cepljenje proti HPV je bilo doslej organizirano zlasti za deklice oz. ženske. Le v petih državah je cepljenje priporočeno tudi za dečke, pa še med temi državami ne nudijo vse brezplačnega cepljenja. Načrtovalci politik javnega zdravja so se za cepljenje deklic odločili predvsem zaradi bremena raka materničnega vratu, pa tudi zaradi »čredne imunosti«, torej da bi bili na račun imunosti žensk pred HPV varni tudi moški, pojasnjuje britanska znanstvenica Margaret Stanley.

Po mnenju profesorja na helsinški univerzi Jorme Paavonena tudi »ni etično, pravično in družbeno odgovorno imeti javno zdravstveno politiko, ki sili moške v to, da se zanašajo na čredno imunost, ki pa ne bo dosežena še nekaj desetletij«. Tako predlagajo, da države uvedejo prostovoljno, a brezplačno cepljenje tudi za dečke pri 12 letih. Cepljenje pred začetkom spolne aktivnosti sicer zmanjša možnost okužbe s HPV, a ne v celoti. 

Za preprečevanje okužbe z virusom pa je treba upoštevati načelo varne in odgovorne spolnosti. Večina ljudi se namreč s HPV okuži v mlajših letih. Treba se je tudi zavedati, da uporaba kondoma v celoti ne prepreči okužbe.