Zdravje

Hitro postanejo nevarno orožje za samouničenje

T.P.
5. 11. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V današnji dobi je tudi znanost potrdila, da lahko čustva hitro postanejo nevarno orožje za samouničenje, če jih spustimo z vajeti. Čustva moramo imeti pod nadzorom.

Shutterstock

Preveč čustev, kot so jeza, strah, žalost, tesnoba in celo radost, lahko zdravju zelo škodujejo. Po tradicionalni kitajski medicini obstaja sedem ključnih čustev – radost, jeza, tesnoba, žalost, zamišljenost, strah in šok.

Pet je glavnih organskih sistemov, vsak od njih je povezan z določenimi čustvi. Jeza se nabira v jetrih in žolču, radost je povezana s srcem in tankim črevom, čezmerno razmišljanje ter zaskrbljenost pa z vranico in želodcem. Žalost je povezana s pljuči in debelim črevesjem, strah pa z ledvicami in mehurjem.

Shutterstock

Premočna čustva vplivajo na zdravje organov. Pretirana jeza, denimo, škoduje zdravju jeter. Ne pravimo kar tako, da nam gre nekaj na jetra.

Bes krepi energijo, in ko jetra postanejo 'pretesna', se višek energije jeze začne prelivati iz jeter in se kot cunami dviga proti glavi. Posledica tega je lahko visok pritisk, glavobol, v ekstremnih primerih pa celo možganska kap.

Ko radost napade srce

Od sedmih osnovnih čustev je najbolj nenavadna radost, ki načeloma velja za pozitivno čustvo, zato marsikdo misli, da radosti ni nikoli preveč. A starodavna kitajska medicina pravi, da čezmerna radost 'golta' energijo srca, ki postane preveč sproščeno in neha delati s polno zmogljivostjo.

Ko nas preplavita zaskrbljenost in žalost, bodo ceno plačala pljuča. Žalost porablja energijo pljuč, kar povzroča otekline in bolečine v trebuhu. Preveč skrbi škoduje želodcu, stres pa slabi srce in možgane.   

Jejte brez težkih tem

Po kitajski medicini so za izgubo apetita kriva čustva, ki so izvedla napad na vranico in želodec. Zato zdravniki, ki delajo po kitajski medicini, svetujejo, da se težkih tem, zlasti tistih, povezanih s financami, ne lotevate pred ali med obrokom.  

Shutterstock

Moč volje

Da bi preprečili slab vpliv burnih čustev na organe, zdravniki kitajske medicine svetujejo, da močna negativna čustva s pomočjo volje preoblikujete v druga čustva ali pa poskrbite, da nova čustva preplavijo in nadvladajo obstoječe čustvo.