Zdravje

Najprej zdrava prehrana, potem dopolnila

Sašo Avramovič
4. 11. 2013, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trgovske police so vse bolj založene s prehranskimi dopolnili, ki so tudi med ljudmi vse bolj priljubljena. Po njih posegamo v želji, da bi nadomestili zdravo in uravnoteženo prehrano. Pa je res vse tako enostavno in koristno? O tem smo se pogovarjali s prehransko terapevtko.

Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, meni, da bi morala biti prehranska dopolnila le dopolnila, ki ne nadomeščajo sicer zdrave in uravnotežene prehrane, vendar našemu telesu v izrednih razmerah (boleznih) pomagajo k hitrejši regeneraciji. »Vedno priporočam ajurvedska prehranska dopolnila, ki so že dostopna tudi pri nas, saj spodbujajo delovanje oslabljenega organa in mu vračajo možnost samozdravljenja,« pravi in dodaja, da je tako na primer indijska kosmulja najmočnejši vir vitamina C.

»Ljudje ob sicer uravnoteženi zdravi prehrani ne potrebujemo prehranskih dopolnil.« Alja Dimic

Dimičeva pravi, da so v ajurvedskih prehranskih dopolnilih le organski izvlečki iz rastlin in plodov, katerih vitamini in minerali so sposobni za absorpcijo v naše telesne celice. »Na tak način spodbudimo optimalno delovanje organov, celic in hormonov ter jih ne slabimo, kot to počnejo sintetične tablete. Prav tako moramo pri nakupu paziti, saj mnoga podjetja prodajajo sintetične dodatke vitaminov in mineralov, ki pa našemu telesu ne koristijo.« Pri ajurvedskih prehranskih dopolnilih pa je po njenem drugače, saj poleg izvlečka rastline ne vsebujejo ničesar.

Torej nam ajurvedska prehranska dopolnila koristijo, uporabljamo pa jih takrat, ko se pojavijo težave, ob vsem tem pa nikakor ne smemo pozabiti na pravilno in uravnoteženo prehrano. »Sintetično pridobljeni vitamini in minerali nam delajo več škode kot koristi,« še meni Dimičeva. Po njenem imajo negativne učinke torej prav sintetični vitamini in minerali, ki niso sposobni za našo absorpcijo. »Askorbinska kislina obremeni ledvice, kalcijev karbonat pa se namesto v kosti nalaga na kosti,« pojasnjuje.

Prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdrave prehrane.

»Nikakor,« pa na vprašanje, ali lahko prehranska dopolnila nadomestijo zdravo prehrano, odgovarja Dimičeva, saj je po njenem vedno prehrana tista, ki skrbi za naše zdravje, šele nato pridejo na vrsto prehranska dopolnila –a le, ko jih resnično potrebujemo.

Ob vsem skupaj lahko zaključimo z besedami Dimičeve: »Ljudje ob sicer uravnoteženi zdravi prehrani ne potrebujemo prehranskih dopolnil.« Res pa je, da je tudi ekološka hrana vedno bolj osiromašena s hranili, prav tako je stresa v vsakdanjem življenju vedno več in tudi ozračje je zelo onesnaženo. Zato so nam lahko v pomoč posamezna prehranska dopolnila. Po mnenju Dimičeve nam je lahko v pomoč to ajurvedsko organsko prehransko dopolnilo, sploh pri prehodih letnih časov, ko so na pohodu bakterije in virusi. Kljub temu pa ne pozabimo na lokalno vzgojeno zdravo prehrano, kot so zelje, cvetača, brokoli, jabolka, hruške in drugo.