Zdravje

Ali dobro skrbite za svoja jetra?

Alja Dimic
30. 10. 2013, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zdrava jetra so ključ do zdravja.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Jetra imajo osrednjo vlogo v presnovi in številne druge naloge, kot so razstrupljanje, skladiščenje glikogena in sinteza plazemskih proteinov. V njih nastaja žolč, ki sodeluje pri prebavi. Od zdravih jeter je odvisno zdravje krvi in pravilno delovanje vseh organov. Jetra odraslega človeka tehtajo od 1 do 2,5 kilograma. So mehek organ, rožnato rjave barve in oblike, ki spominja na bumerang. Poleg kože so največji organ našega telesa. Ležijo tik pod prepono, na desni strani zgornjega abdomna, desno od želodca. V bližini je tudi žolčnik, kjer se skladišči žolč. Jetra oskrbujeta dve glavni krvni žili, jetrna arterija in portalna vena. Sem se steka kri iz vranice, trebušne slinavke in tankega črevesa. Tako jetra predelujejo hranila in stranske proizvode prebave. Iz jeter se kri po jetrni veni steka neposredno v spodnjo votlo veno (vena cava). Jetra so eden od redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije. Mnoga obolenja jeter spremlja zlatenica, kot izraz povišane ravni bilirubina v sistemu. Bilirubin je posledica razgradnje hemoglobina mrtvih rdečih krvničk; jetra ga navadno odstranijo iz krvi in izločijo z žolčem. Hepatitis ali vnetje jeter povzročajo predvsem virusi pa tudi nekateri strupi, avtoimunost in dedne napake.

Ciroza pomeni zabrazgotinjenje jeter; povzročajo jo virusni hepatitis ali hepatotoksične kemične snovi, najpogosteje pa alkoholizem. Jetra okvari tudi hemokromatoza, obolenje, pri katerem se v telesu kopiči železo. Najpogostejša težava v sodobnem času pa so zamaščena jetra; zaradi nepravilne prehrane in stresa se poviša raven slabega holesterola, dvigne se krvni pritisk, pojavijo se težave s krvnim sladkorjem in pomanjkanjem energije, okoli trebuha pa se kopičijo maščobe oziroma nabirajo maščobne obloge.

Kaj pa holesterol?

Holesterol je nujno pomemben za delovanje več vitalnih funkcij v telesu.

Je sestavni del celičnih membran in tudi snov, ki jo telo uporabi za izdelavo hormonov. Koža potrebuje holesterol, da s pomočjo UVB-žarkov sploh lahko (v kri) absorbira vitamin D3. Skrb za zdrave ravni holesterola v današnjem času obremenjuje že skoraj vsakogar izmed nas. Dejavniki tveganja za povišanje ravni slabega holesterola so prisotni vsepovsod, za tovrstne težave nam zdravniki predpisujejo tablete, hkrati pa se vrednosti še dopustnih količin holesterola v krvi vsako leto nižajo. Vedeti moramo, da je določena vrednost holesterola nujno potrebna v našem telesu, saj iz njega nastajajo številni hormoni, od katerih je odvisno naše zdravje. Zelo priporočljivo je testiranje delovanja jeter, predvsem za tiste, ki se jim maščoba nabira okoli pasu, ki jemljejo zdravila, se nepravilno prehranjujejo, imajo težave s pritiskom, srcem, očmi in nihanjem sladkorja.

ZANIMIVO:

Omejite uživanje mleka in mlečnih izdelkov, jajc in rdečega mesa. Ne uživajte sladkega sadja – grozdja, kakija oziroma zelo zrelega sadja – ter vnaprej pripravljenih, zapakiranih živil. Uporabljajte laneno in konopljino olje, iz prehrane izločite pšenico, piro, ječmen, rž in oves ter vse izdelke iz teh žit. Kupujte brezglutenska žita in izdelke iz njih. Ne pozabite na kokosovo maščobo za peko. Skuhajte si čaj iz divjega ovsa in uporabljajte ajurvedsko zelišče andrographis paniculata-detox, ki poskrbi za optimalno delovanje jeter in odstranjevanje nakopičenih strupov.