Zdravje

Sladke pijače so izredno nevarne

Sašo Avramovič
24. 10. 2013, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odrasli in tudi mladostniki v Sloveniji v veliki meri posegamo po gaziranih in negaziranih sladkih pijačah, ki nemalokrat vsebujejo precejšnje količine sladkorja, prav tako so problematične druge sestavine v njih. O problematiki sladkih pijač smo se pogovarjali s prehransko terapevtko.

»Sladkor zelo škoduje našemu zdravju, zato se ga moramo izogibati v katerikoli pijači,« svetuje Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic. Prehranski terapevti, dietetiki in nutricisti močno odsvetujejo uporabo sladkanih pijač. Prav koruzni sirup z veliko fruktoze, kofein, umetna barvila, fosforna kislina, benzonat, aspartam … so po njenem mnenju najbolj problematične sestavine sladkih pijač.

Poglejmo, kako sladke pijače oziroma njihove sestavine vplivajo na naše zdravje. »Fruktoza je oblika sladkorja, ki povzroča hiter dvig inzulina in s tem zaklepa maščobe. Spodbuja nastajanje notranjih vnetij, s čimer prispeva k visokemu holesterolu, zamaščenim jetrom, visokemu pritisku in odvečnim kilogramom,« pravi Dimičeva in dodaja, da notranja vnetja vodijo v oslabljen imunski sistem, v avtoimuna in kronična obolenja.

Tudi kofein je problematičen, saj po njenem mnenju močno spodbuja delovanje nadledvične žleze, dvig kortizola, črpanje hranil iz telesa, kar vodi v živčnost, depresijo, visok krvni pritisk, nepravilen srčni utrip, oslabljena jetra in povišan holesterol ter nespečnost.

Med problematične sestavine sladkih pijač sodijo tudi umetna barvila. »Umetna barvila so rakotvorna,« pravi Dimičeva, kritična pa je tudi do fosforne kisline, saj po njenem mnenju povzroča osteoporozo, artritis in druga obolenja kosti ter zob, saj telesu onemogoča absorbacijo kalcija.

Pod drobnogled vzemimo še aspartam in natrijev benzonat. »Aspartam povzroča več kot sto različnih obolenj vključno z rakom,« pojasnjuje Dimičeva, za natrijev benzonat pa pravi, da spodbuja hormonsko neravnovesje in s tem poškodbo DNK.

Dejstvo je, da po sladkih pijačah pogosto posegamo tako odrasli kot tudi mladostniki, a Dimičeva meni, da bi se jih morali izogibati v veliki meri. In kaj storiti, da bi ljudje zmanjšali pitje teh pijač oziroma kako rešiti ta problem? »Jaz bi na pijače dodala slikice in napisala: povzroča debelost, povzroča raka, povzroča depresijo, povzroča visok pritisk in holesterol, zamasti jetra, maši žile, spodbuja notranja vnetja, povzroča tesnobo, povzroča prebavne težave, spodbuja težave s kostmi in zobmi, pripomore k neplodnosti,« svetuje Dimičeva.

A ljudje se nato vprašamo, kaj potem »sploh« piti oziroma kaj nam sploh še preostane. »Ostanejo sveže stisnjeni zelenjavni in sadni sokovi, čaji in voda. Izbire je ogromno, le odločiti se moramo zanjo,« zaključuje Dimičeva.