Zdravje

Znanstveniki vedo, zakaj spimo

U.K.
21. 10. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki so prepričani, da končno vedo, kakšen je razlog za spanje. Ta, kot kaže, leži v tem, da so naši možgani umazani in se morajo očistiti.

Brez spanja ljudje umremo.

Znanstveniki že dolgo vedo, da oseba brez spanca umre. Poznali so negativne posledice pomanjkanja spanca, niso pa vedeli, zakaj sploh pride do posledic. Raziskovalci univerze Rochester pa naj bi zdaj imeli odgovor, predvsem kaj spanje pomeni za naše telo. Kot kaže, se naši možgani čistijo med spanjem.

V budnem stanju se tako kot preostalo telo možgani 'umažejo'. Sicer se nekaj malega čistijo tudi v budnem stanju, v glavnem pa se očistijo prav med spanjem. Takrat se namreč sprožijo glavni procesi čiščenja. Vse celice v telesu namreč proizvajajo stranske produkte, ki jih mora telo izločiti skozi limfni sistem.

Možgani pa so od tega sistema odrezani in potrebujejo druge poti, da izločijo odpadne snovi. V bistvu imajo svoje 'smetarje', ki odvažajo cerebralno tekočino naravnost v jetra. In ta proces se med spanjem izvaja precej hitreje kot v budnem stanju. Razlog za to je, da se nevroni med spanjem skrčijo za polovico in tako omogočijo hitrejši prenos odpadnih snovi.

 

Poudarek: (po potrebi)
Možgani se morajo očistiti!

Sistem čiščenja vodi naravnost do jeter!