Zdravje

Posvojite žival in živeli boste dlje!

Arhiv
14. 9. 2013, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsako tretje slovensko gospodinjstvo je ponosno na domačo žival, ki družini krajša dni in lastnika na tak ali drugačen način bodri z brezpogojno ljubeznijo in zvestobo. Povrh vsega pa imamo od naših ljubljenčkov še ducat zdravstvenih koristi. Katere so to?

Arhiv
Zdravstvene koristi hišnih ljubljenčkov.

Bolj zdravo srce

Več časa preživite s kosmatincem, manj stresnega hormona kortizola kroži po vaši krvi. S tem posredno znižujete krvni tlak in topite obloge v žilah, kar pomeni za polovico manjšo ogroženost za srčni infarkt ali možgansko kap.
 
Manj alergij

So vas alergologi bombardirali z novicami, da so otroci, ki so v ranem otroštvu živeli z mačko ali psom, bolj nagnjeni k temu, da dobijo alergijo in celo astmo? Ne bo držalo! Prav nasprotno, prej in bolj ko je otrok izpostavljen živalim, manj verjetno bo v stiku z njimi pozneje v življenju razvil protitelesa, ki povzročajo alergijo. In, kar je najbolj zanimivo, nedavna študija je potrdila, da domač kosmatinec koristi že zarodku, saj zmanjša število protiteles v popkovnici.

Psi še posebej dobro denejo pretežkim otrokom in mladostnikom. Pri teh namreč diete niso priporočljive, pač pa je treba otrokom vcepiti veselje do gibanja. S prijaznim kužkom, ki čaka na sprehod in igro, je to najlažje doseči.

Vitkejši pas

S sprehajanjem psa porabite 75 kalorij več na uro, kot če bi hodili sami, da o igri z mačko ali psom na vrtu ali v dnevni sobi ne govorimo. Poleg tega je največkrat kuža tisti, ki prisili gospodarja na sprehod tudi v deževnem ali hladnem vremenu oziroma navsezgodaj zjutraj, ko še vsi spijo. Obsežna britanska študija je pokazala, da je med lastniki psov in mačk kar dvakrat več dobro telesno pripravljenih, to je takih, ki se gibljejo najmanj petkrat na teden po najmanj 20 minut.

Prav vse živali, tudi ribice, blažijo simptome demence.

Manj bolniške odsotnosti

Lastniki domačih živalic se ne le počutijo bolj zdrave, pač pa se njihovo zdravje dejansko potrjuje v zdravniškem kartonu. Imajo za četrtino manj prehladov in gripoznih obolenj. Predvidevajo, da zato, ker stalna izpostavljenost živalski dlaki oziroma prhljaju celo okrepi imunski sistem.
 
Manj stresa in anksioznosti

Božanje živali in pogovarjanje z njimi zdravi kronični stres in depresijo. Skrb za domačo žival poveča naše umske sposobnosti, postanemo bolj odgovorni do sebe in drugih. Prav vse živali, tudi ribice, blažijo simptome demence oziroma Alzheimerjeve bolezni in so še posebej dobrodošle spremljevalke starostnikov, ki jih pesti občutek osamljenosti.

S sprehajanjem psa porabite 75 kalorij več na uro.

Dobro je vedeti!

Če ste velik ljubitelj živali in bi jih nadvse radi negovali, a po drugi strani menite, da nimate dovolj velikega stanovanja za žival ali pa ste preveč zdoma, da bi si jo lahko privoščili, jih obiščite v najbližjem zavetišču. Tam bodo veseli prav vsakega vašega obiska. Kužka boste lahko sprehodili, nahranili in mu podarili urico ali dve druženja. Pravzaprav vsem, ki želijo posvojiti živalco, strokovnjaki iz zavetišč toplo priporočajo, da se z njo globlje spoznajo in preverijo, ali jim njen temperament ustreza. Tako kot se ne morete navdušiti nad vsakim človekom, ki ga poznate, tudi vse živalce niso primerne za vas samo zato, ker imajo prijazen in mil pogled.