Zdravje

Želite preprečiti alergije?

Arhiv
13. 8. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spomladanski ali sezonski alergijski rinitis povzroča cvetni prah leske, breze, topola, vrbe, v zgodnjem poletju bukve, javorja, hrasta in pelod travniških rastlin, kot so trave ter timijan, v poznem poletju pa pelina in trstike.

Najpogostejši simptomi so srbenje v nosu, kihanje, voden izcedek iz nosu ter vnetje, srbenje in solzenje oči.

Pri nas cvetnega prahu ni le od oktobra do srede januarja, zato moramo v primeru potrjene alergije pozorno spremljati koledar cvetenja. Tega najdemo na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje. Še hujši je celoletni rinitis, ki ga povzroča alergija na pršice, plesni in izločke domačih živali. Kako se lahko zavarujemo pred neprijetnim izcedkom iz nosu in pekočimi ter solznimi očmi?

Najpogostejši je alergijski rinitis

Najpogostejši simptomi so srbenje v nosu, kihanje, voden izcedek iz nosu ter vnetje, srbenje in solzenje oči. Hujšo obliko spremljajo slabo počutje in glavoboli, lahko tudi bolečina v trebuhu in sklepih. Kar tretjini bolnikov se v nekaj letih pridruži še astma.

Kdaj je potrebna strokovna pomoč?
Sami si lahko pomagamo tako, da se čim bolj izogibamo mestom z visoko koncentracijo pelodov, z nošenjem sončnih očal in izpiranjem obraza z vodo ter nosu s fiziološko raztopino. Zdravnik nam bo predpisal antihistaminike v kombinaciji z glukokortikosteroidi, ki zavirajo delovanje histamina, dežurnega krivca za vnetje v telesu. Izberimo medicinske pripravke v pršilniku, iz katerega zdravilo deluje tudi na razdraženo očesno veznico. Prednost nosnih glukokortikosteroidov je še ta, da zadostuje, če jih nanesemo samo zjutraj, da se ne absorbirajo v telo, temveč ostanejo na sluznici. Če so težave kljub temu preveč izrazite in zelo moteče, pa se posvetujmo s specialistom alergologom o možnostih specifične imunske terapije.

Kako deluje specifična imunska terapija?
Odpravlja vzrok alergijskega procesa, saj umiri vzburljivost imunskih celic v telesu na alergen, na primer na cvetni prah trav ali dreves ali alergene pršic. Tako bolniki dosežejo, da sploh niso več alergični in se pozdravijo. Če smo alergični tako na pršice prahu kot na pelode trav, smo na nadležne simptome obsojeni skoraj vse leto, alergijski proces pa je tako močan, da ga z običajnimi zdravili sploh ne moremo umiriti, pač pa lahko to storimo s terapijo, ki je primerna celo za otroke od petega leta dalje. Največja prednost terapije je, da lahko prepreči astmo. Včasih je bilo takšno zdravljenje, ki traja tri leta, mogoče le s podkožnimi injekcijami, danes pa imamo na voljo tableto, ki jo raztopimo pod jezikom. Rezultati se pokažejo že v prvi sezoni.

Poskusimo z navadnim repuhom
Sestavine v listih navadnega repuha 'odpirajo' nos, saj v telesu zmanjšajo izločanje histamina. V eni od študij je repuhov izvleček deloval tako dobro kot zdravilo zoper alergijo, ki ga dobimo le na recept. Tega zelišča pa ne smete uporabljati, če ste alergični na ambrozijo, ognjič, marjetico ali krizantemo.

Kaj nam najbrž ne bo pomagalo:
 - Z zračnimi filtri ne bomo pretirano ublažili alergije. Kanadski raziskovalci so ugotovili, da filtriran zrak ne izboljša funkcije pljuč in le malo izboljša simptome, kot so kašljanje, kihanje, solzne oči in nahoden nos.

-  Tudi s sesalniki s specializiranimi zračnimi filtri ne bomo naredili čudeža. Še tako kakovosten sesalnik namreč dviguje v zrak prah, prhljaj in cvetni prah, kar težave še poslabša. V primeru alergije se je preprogam in zavesam najbolje povsem odpovedati, kar je še ostalo prahu, pa ga odstraniti z mokro krpo.