Zdravje

Razpadal sem pri živem telesu

Miša Čermak
24. 7. 2013, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rodil se je kot Marjan Rupnik, postal je najemni vojak in telesni stražar, a ga je naporno in stresa polno življenje pahnilo v diabetes.

Šimen Zupančič
Poiskal je alternativno pomoč

Pokonci so ga držali velikanski odmerki inzulina, analgetiki in antidepresivi, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku … in pridelal si  je 145 kilogramov teže.  Šele ko mu je grozila amputacija noge, se je zavedel, da njegov dveletni sin potrebuje očeta. Po desetletju dela pri sebi, popolni spremembi življenja in petletnem prebivanju v tibetanskem samostanu je danes vitek in popolnoma zdrav, njegovo novo ime pa  je Lama Karma Čangčub. Ljudem pomaga s svojim zgledom in tibetansko medicino.

Marjan je že v otroštvu želel pomagati ljudem, zato je iskal načine, da bi to notranjo potrebo udejanjil. Sliši se paradoksalno, a v najstniških letih je mislil, da je vojska tista, ki lahko zaščiti človeka. Pri rosnih sedemnajstih se je odločil, da bo profesionalni vojak v tujini. »Takrat sem kadil in si pridobil samozavest, ki jo imam danes.« O težkem in napornem urjenju ne želi govoriti, o času, ki ga je kot profesionalni vojak preživel v tujini, tudi ne, ker ne sme. Tam je preživel pet let in odšel zato, ker tisto življenje ni bilo  vredno človeka. »Šlo je za hude napore in psihične  pritiske.« Stres je  bil nenehen.

Diabetes. Ko je prišel domov, si je našel zaposlitev, se še dodatno izobraževal in delal kot telesni stražar, toda že po dobrem letu so se začele kazati prve težave. »Najprej na psihičnem področju, nato sem zaznaval veliko in stalno žejo, stalno utrujenost, bolečine v ramenih in nogah, posledično mi je začela naraščati telesna teža – to je bil proces. K zdravniku sem prišel s kupom težav in z devetdesetimi kilogrami. Ugotovili so, da je vrednost sladkorja v moji krvi 25 (normalno je od 4,5 do 6) in da imam diabetes tipa ena. Pa hipertenzijo, ulkus, gastritis, dermatitis in še veliko drugih težav. Moje telo se je povsem sesulo!« Zaradi bolečin, psihičnih in fizičnih, je jemal antidepresive, pa tramal in tudi morfine zaradi neznosnih bolečin v vsem telesu. »Iz dneva v dan sem potreboval več tablet in več inzulina, prišel sem že do 120 enot inzulina – za zdravega človeka je to smrten odmerek.« Kot telesni stražar je delala približno štiri leta, nato pa te naporne službe  ni več zmogel. »Bilo je nočno delo, po dvanajst, trinajst ur sem bil na nogah. Ves svet se mi je zrušil, tudi zakon, saj nisem imel več zaslužka,  postal sem človek, ki je v napoto.« Zdravniki mu seveda niso predlagali, naj zaradi nenehnega slabšanja zdravstvenega stanja pobrska za informacijami in poišče alternativno pomoč, tudi sam je ni iskal, ker je iskal upanje v šolski medicini. »Zame osebno je biti zdravnik zelo časten poklic, verjel sem, da me bo medicina pozdravila.« Ni šlo: v štirih letih si je nabral 145 kilogramov in životarjenje na robu življenja. A premik se je vseeno zgodil. »Ko pa so mi rekli, da mi bodo odrezali nogi, ker sta pomodreli, se je v meni zgodila prelomnica!«

Čudež  duha in telesa. Po naključju je na radiu v pravem trenutku slišal pravo novico. »Igor in Irma Ogorevc iz Planeta zdravja sta razlagala o oljih, ki jih imajo in so učinkovita. Začutil sem ju, si rekel, da nimam ničesar več zgubiti, pa sem ju poiskal. Že po prvem obisku sem se, potem ko sem pil eterična in hladno stiskana olja, počutil prerojenega, polnega energije. Ne bom pozabil vprašanja, ki mi ga je Igor takrat zastavil:  kaj sem pripravljen narediti za svoje zdravje, in takoj sem izstrelil – vse! Takrat mi je rekel, da me je ta odgovor rešil za vekomaj!« Za Marjana, ki je prvi pregled plačal, je bil to velik projekt, tudi zato, ker ni imel službe, a Irma in Igor sta ga podprla, mu pomagala, veliko olj sta mu poklonila. Odprla sta mu novo obzorje, tudi sam se je odpravil po poti (samo)raziskovanja.  Leta se je izobraževal na področju holističnega zdravljenja in postal praktik za reiki, tetha in merkava ter tibetanski menih. A vse to po tem, ko se je pozdravil, bolje rečeno po tem, ko je shujšal. »V dveh mesecih in pol sem shujšal za 75 kilogramov: aktiviral sem se, začel opravljati priložnostna dela pri mizarjih, keramikih – nisem se več videl redno zaposlenega, zavest se mi je žal ali na srečo dvignila (nasmeh).« Proces korenite spremembe je stekel, in to na vseh področjih. »Užival sem olja, a tudi povsem spremenil svojo prehrano, ki je bistvena za zdravje, saj je hrana naše hranilo in gorivo, je naše zdravilo: diete, ki jih predpisujejo zdravniki, so povsem napačne.« No, Marjan je dva meseca in pol ob uživanju olj in po nasvetu zakoncev Ogorevc užival eno skodelico pasirane zelenjavne juhe na dan in četrtino žemlje na teden. »To je bilo vse. Pil sem drenov čaj, sladkan s fruktozo, ki je edini sladkor, ki ga človek lahko presnovi tudi brez inzulina. Moje  telo je bilo zelo poškodovano, dobesedno je razpadalo pri živem telesu, toda v dveh mesecih in pol sem naredil dobesedno čudež! Nobenega inzulina nisem več potreboval, nobenih tablet: ko sem po dveh mesecih in pol prišel k zdravniku, je bil šokiran.« 


Več preberite v tiskani Jani (št. 29, izid: 16.7.2013).