Zdravje

Izgubite 4 kilograme na teden!

K.A.
23. 7. 2013, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ali je pekočo hrano smiselno jesti v najbolj vročih dneh? Je, če želite shujšati! Zgolj trije grami oziroma pol čajne žličke tabaska na dan namreč pospešijo presnovo za petino.

Thinkstock
Vitkost brez gibanja

Če pa si začimbe, stisnjene iz pekoče paprike, privoščite toliko, da se začnete potiti, ste še bliže idealni teži. Takrat mora namreč telo porabiti še več energije, da lahko izloči vodo iz telesa. Pekoča hrana nima nobenih stranskih učinkov, razen zaželenih, kot so do štirje kilogrami manj na teden.

Thinkstock
Pekoča hrana nima nobenih stranskih učinkov, razen zaželenih.

 

Kako deluje kapsaicin?

 
Ko zaužijete hrano, se mora organizem odločiti, ali bo kalorije porabil v obliki oddajanja toplote ali jih bo uskladiščil kot maščobo. Seveda si vsi želimo, da bi se zgodilo prvo, toda starejši in težji, kot smo, manj sreče imamo pri tem. S kapsaicinom pa lahko vsi, tudi če smo pretežki za več kot 5 kilogramov, sprožimo proces tvorjenja in oddajanja telesne toplote, imenovan termogeneza. Hkrati sprožimo v telesu protivnetne oziroma protirakave procese, saj je v pekoči papriki obilo antioksidantov. Kapsaicin uravnava tudi krvni sladkor, čeprav so kalorije prišle iz pekoče pice.

 

Vitkost brez gibanja


Ugotovili so, da so maščobne blazinice sestavljene iz dveh vrst maščob, rjave in bele. Rjava se zlahka razgradi, ne da bi mignili z mezincem, spremenili prehrano, kaj šele redno vadili aerobiko. Spremeniti belo v rjavo maščobo pa sploh ni težko. Ravno naravni kapsaicin sporoči rjavim maščobnim blazinicam, naj sprostijo energijo za proces termogeneze, in sproži pretvarjanje bele maščobe iz najbolj kritičnih predelov telesa v shujševalne, rjave maščobne celice. V njih je namreč več tako imenovanih mitohondrijev, 'strojčkov', ki kurijo kalorije, ter delno topnih lipidov. Kapsaicin sproži proces razgradnje rjave maščobe, nato jo encimi iz krvi odplaknejo iz telesa.

 

Kapsaicin nadzira občutek lakote


Dobro pomislite, kako ste se počutili, ko ste nazadnje snedli nekaj grižljajev s tabaskom začinjene pice. Če ste postali počasnejši in zelo žejni, vas je tudi apetit hitro minil, kajne? Gotovo niste pojedli cele pice. Dejstvo je, da vse pekoče začimbe nasitijo, močni kapsaicin pa toliko bolj.

 

Koliko kapsaicina potrebujete?


Močnejši ste, več si ga lahko privoščite. Da ga uživate več, kot ga telo prenese, vam nakažejo izcedek iz nosu, pekoča zgaga in slabost. Takrat je treba količino zmanjšati. Pred dieto se posvetujte z zdravnikom, če jemljete pomirjevala, saj lahko pekoča paprika vpliva na aktivne sestavine iz zdravil.