Zdravje

Preventiva je ključnega pomena

STA / A.M.
18. 6. 2013, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Sloveniji z virusom hiv okuženih okoli 300 ljudi, a tega ne vedo in virus širijo.

Reuters
Da bi opozorili na problem, so v Aids fundaciji Robert pripravili srečanje Ženske za večjo osveščenost in toleranco, na kateri je ustanoviteljica fundacije Evita Leskovšek poudarila, da je preventiva ključnega pomena.

Kot je še povedala Leskovškova, ne gre zgolj za okuženost in preprečevanje okužb. "Večkrat pozabimo, da so te bolezni tudi bolezni naših odnosov," je dejala in dodala, da je zlasti pri Aidsu prisotna "ožigosanost" bolnikov. Ravno zato je po njenem mnenju pomemben obstoj nevladne organizacije.

Leskovškova je izpostavila, da se ključ do sprememb skriva predvsem v toleranci do vseh drugačnih, saj se tako ljudje ne bodo več skrivali ne bodo zanikali obstoj problema. Ob tem je opozorila, da je "socialna smrt veliko hujša kot biološka", saj se okuženi velikokrat počutijo odrinjene.

Na prireditvi so bili razstavljeni tudi šali znanih Slovenk, ki so s svojo gesto izrazile predanost in podporo dejstvu, da lahko prispevajo k spreobrnjenju družbe, da bo bolj tolerantna, prijazna, osveščena in srečna. Šal je darovala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki pa je udeležbo na prireditvi zaradi koalicijskih usklajevanj odpovedala.