Zdravje

Grozne razmere zaradi vročine v UKC

STA / A.M.
18. 6. 2013, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaradi okvare v hladilni strojnici trenutno ne morejo zagotavljati zadostnih količin hladilne vode za hlajenje glavne stavbe.

Radio Aktual
V UKC je zopet vroče.
Termometer je danes v kliničnem centru segel do 27 stopinj Celzija.

Zaradi tehnične okvare so tako v ljubljanskem UKC morali omejiti hlajenje povsod, razen v intenzivnih terapijah, centralnem operacijskem bloku, kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike, na kliničnem inštitutu za radiologijo in na kliniki za nuklearno medicino.

Hlajenje glavne stavbe so v UKC Ljubljana zagotovili lani. V prihodnosti pričakujejo dodatno izboljšanje stanja zaradi napovedane menjave dveh agregatov, ki jo bo izvedlo ministrstvo za zdravje. Dolgoročni cilj UKC pa je zagotoviti hlajenje v vseh stavbah.

Za bolnike, ki so v poletnih mesecih še posebej izpostavljeni vročini, predvsem v prostorih na južnih straneh stavb, skrbi zdravstveno osebje, ki prostore v času nižjih temperatur večkrat prezrači in tako vsaj delno izboljša pogoje v prostorih. Vsem bolnikom, obiskovalcem in zaposlenim se v UKC opravičujejo za nastalo situacijo in prosijo za razumevanje.

Sicer pa je zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Mojca Mahkota ocenila, da so razmere za bolnike v nehlajenih prostorih v času takšne vročine grozne.

Tako pričakuje, da bodo klimatski sistem čim prej popravili in bo bivanje v kliničnem centru za bolnike bolj prijazno. Po njenih besedah bolniki nimajo veliko možnosti uradnih pritožb zaradi temperaturnih razmer v bolnišnicah, saj jih zakon o pacientovih pravicah ne predvideva.