Zdravje

Trije naravni analgetiki

T. P.
12. 6. 2013, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Si predstavljate napad migrene ali prebolevanje gripe brez protibolečinske tablete? Težko, a včasih se je bolje zateči k naravi, ki ponuja kar nekaj nič manj učinkovitih pomagal.

Thinkstock
Kurkuma

Nad bolečino brez stranskih učinkov

Si predstavljate napad migrene ali prebolevanje gripe brez protibolečinskih tablet? Težko. A čeprav so koristi najbolje prodajanih zdravil neizpodbitne, se moramo po drugi strani zavedati stranskih učinkov analgetikov. Za jetra je nevaren predvsem acetaminofen, povsem nedolžno pa ni nič, kar pride iz farmacevtske industrije. Včasih se je bolje zateči k naravi, ki ponuja kar nekaj nič manj učinkovitih pomagal. Katerih? 

Thinkstock
Ingver

Ingver zoper boleče in vnete mišice
Zavzeto gospodinjenje med prazniki, premikanje pohištva, odmetavanje snega ali ukvarjanje z novim športom pripelje do bolečih mišic, ob čemer vam lahko na pomoč priskoči dobri stari ingver. Vsebuje poseben encim, cingibain, ki razgradi presnovni produkt mišic, fibrinogen, ki povzroča bolečino. Ugotovili so še, da korenine ingverja preprečujejo nastajanje vnetnih citokinov, ki povzročijo vnetje mišic. Kadar vas mučijo akutne bolečine v mišicah, jemljite po 500 mg prehranskega dodatka ingverjeve korenine na dan. Kupite ga lahko v specializiranih trgovinah ali naročite po spletu. 

Thinkstock
Lubje

Lubje bele vrbe zoper glavobol
Raziskave ugotavljajo, da lubje bele vrbe ustavi izločanje encimov cikloksigeneze, ki sprožijo glavobol. Vsebuje veliko salicila, iz katerega pridobivajo aspirin, bogato pa je tudi s protivnetnimi polifenoli, zato blaži bolečino do petnajstkrat učinkoviteje kot priljubljeni sintetični analgetik. Primerno je tudi ob nadležnih simptomih prehlada ali gripe. 20 minut po tem, ko vas začne boleti glava, vzemite od 400 do 800 mg ekstrakta lubja bele vrbe, ne smete pa preseči 1600 mg na dan. Prehranski dodatek lahko kupite v specializiranih trgovinah in na internetnih straneh, pod ameriškim imenom White willov bark.

Kurkuma zoper vnete in boleče sklepe
Je odlično zdravilo v mrzlem vremenu, kadar vas ob čakanju na avtobus ali spremljanju otrok na sankališču zazebe vse do sklepov, ali denimo takrat, ko vas bolijo sklepi zaradi prisiljenega položaja med delom. Kurkuma ustavi izločanje prostaglandina E2, kemikalije, ki sproži vnetje in bolečino. Začimba pomaga že, če jo čajno žličko zaužijete s perutnino, v rižoti oziroma v juhi. Če ne marate njenega okusa, pa jo vzemite kot 250-miligramski prehranski dodatek. Naročite ga lahko le po spletu, najbližji izdelovalec pa je na Hrvaškem.