Zdravje

Vsak tretji Slovenec ima povišan krvni tlak

STA / S.R.
7. 4. 2013, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnji svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo danes, je posvečen problematiki zvišanega krvnega tlaka.

Toptenpk

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) ima zvišan krvni tlak vsak tretji prebivalec Slovenije, Svetovna zdravstvena organizacija pa opozarja, da veliko ljudi ne ve, da je njihov krvni tlak nad normalno vrednostjo.

Zvišan krvni tlak je po podatkih IVZ eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so v Sloveniji in v svetu vodilni vzrok smrti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije visok krvni tlak prispeva k več kot devetim milijonom smrti na leto.

V okviru svetovnega dne zdravja Društvo študentov medicine Slovenije danes med 10. in 18. uro na Prešernovem trgu organizira brezplačna merjenja krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola. Ob tem bodo ljudem med drugim pomagali z nasveti o zdravem načinu življenja ter pravilni in varni uporabi zdravil. V ponedeljek pa bo meritve krvnega tlaka in srčnega utripa ter strokovno zdravstveno svetovanje na Prešernovem trgu organiziralo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, in sicer med 12.30 in 15. uro.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v poslanici ob svetovnem dnevu zdravja zapisal, da se v Sloveniji že deset let izvaja nacionalni program primarne preventive srčno žilnih bolezni na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Družinski zdravniki tako sistematično odkrivajo dejavnike tveganja, med njimi tudi povišan krvni tlak, izobražene medicinske sestre pa izvajajo programe podpore izboljšanja življenjskega sloga za ogrožene in kronične bolnike.

"Ta program smo nadgradili z referenčnimi ambulantami, kar zagotavlja celovit in integrirani pristop k preprečevanju dejavnikov tveganja, redno spremljanje ogroženih za nastanek kroničnih bolezni in njihovo kakovostno obravnavo," je zapisal.

Gantar je v poslanici navedel tudi, da je Slovenija med štirimi državami Evropske unije, kjer je umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni pri moških padla pod umrljivost zaradi raka.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so ob današnjem dnevu zapisali, da so se na področju zadovoljstva bolnikov v UKC ocene za leto 2012 v primerjavi z letom prej na vseh področjih izboljšale. Zadovoljstvo bolnikov so spremljali s standardiziranim internim vprašalnikom v bolnišnični obravnavi in v specialistično-ambulantni obravnavi.