Zdravje

Nasvet nutricionista: V času praznikov veliko tekočine in gibanja

STA / J.P.
31. 3. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za velikonočne praznike značilna hrana, slana in bogata z beljakovinami, je lahko precej obremenjujoča za prebavila in počutje ljudi.

Dolenjski list
Praznične jedi

Klinična dietetičarka Andreja Širca - Čampa zato ljudem svetuje, da v teh dneh pijejo veliko tekočine, prav tako svetuje fizično aktivnost, denimo sprehode. Po praznikih pa bo dobrodošla hrana rastlinskega izvora.

V času praznikov je brez pomena spreminjati tradicionalne jedi v "lahke" jedi in se pri tem omejevati. "Seveda ni dobro pretiravati s količino, pomembno pa je tudi, da ob tem pijemo veliko tekočine, ker je hrana v času praznikov bolj slana. Hkrati je pomembna tudi fizična aktivnost, denimo kakšen sprehod več, da pospešimo prebavo in poskrbimo za boljše počutje," je STA dejala klinična dietetičarka Andreja Širca - Čampa.

Kot pravi, bi bilo tudi danes dobro, da bi ravnali podobno, kot so v preteklosti, ko so si v času praznikov privoščili dobrote, že pred prazniki in tudi po njih pa so, sicer zaradi pomanjkanja, ljudje jedli kislo repo in zelje.

Tako tudi v današnjem času po praznikih ljudem svetuje, da več posežejo po hrani rastlinskega izvora in se več gibljejo, s čimer bodo pomagali prebavi in hkrati poskrbeli za boljše počutje. Svetuje sprehode in druge športne aktivnosti, primerne letnemu času, s čimer bodo lahko družine prav tako osmislile praznike in več časa preživele skupaj.