Zdravje

Povezave med zgodnjim cepljenjem in avtizmom ni

STA/R.S.
29. 3. 2013, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med zgodnjim cepljenjem otrok in pojavom avtizma ni nobene povezave, je pokazala študija, izvedel pa jo je ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Newautism

Po nekaterih podatkih se kar tretjina ameriških staršev boji, da bi utegnilo zgodnje cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim pri njih sprožiti avtizem. Doslej je sicer že več raziskav ovrglo povezavo med cepljenjem in avtizmom, v najnovejši pa so se raziskovalci osredotočili na izpostavljenost otrok antigenom, to je snovem v cepivih, ki sprožijo nastajanje protiteles, s katerimi se organizem bori proti okužbam.
Raziskovalci so obravnavali 256 otrok z avtističnimi motnjami s celotnega območja ZDA ter jih primerjali s 725 otroki brez avtizma, ki so bili izpostavljeni antigenom. "Našli nismo nobenega dokaza, ki bi kazal na povezavo med izpostavljenostjo proteinom, ki spodbujajo tvorbo protiteles, in polisaharidom, ki jih vsebujejo cepiva, v prvih dveh letih življenja ter pojavom avtističnih motenj," piše v študiji.
Kot poudarjajo raziskovalci, rezultat kaže, da se nevarnost avtizma ne poveča, če je otrok v prvih dveh letih življenja večkrat cepljen oziroma če je ob enem obisku pri zdravniku cepljen proti več boleznim.

Avtizem prizadene eno od 88 oseb v ZDA oziroma eno od stotih v Veliki Britaniji, piše francoska tiskovna agencija AFP. Kaj natančno ga povzroča, še ni jasno, strokovnjaki pa domnevajo, da gre za kombinacijo genetskih nepravilnosti in okolja.