Zdravje

Znanstveniki uspeli obrniti proces staranja

U.K.
17. 1. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sliši se neverjetno, a kot kaže je harvardskim znanstvenikom uspelo obrniti proces staranja pri miših. To pomeni, da bomo lahko regenerirali organe tudi pri ljudeh.

Znanstvenikom je uspelo ponovno aktivirati encim telomeras (telomeraza), ki je obrnil proces staranja in popravil poškodovano tkivo. V bistvu telomeras preprečuje krajšanje telomerov, kar v pravzaprav pomeni, da se celice spet obnavljajo. Proces je regeneriral stare in slabotne miši nazaj v aktivne ter zdrave živali. In znanstveniki verjamejo, da bodo lahko proces vzpostavili tudi pri ljudeh.

Stare miši so se že po enem mesecu regenerirale in celo vzpostavile nove nevronske povezave v možganih.

S tem bi lahko rešili cel kup bolezni, ki so povezane s starostjo, kot je recimo demenca, kap, srčne bolezni, poleg tega pa bi lahko precej povečali kvaliteto življenja starejših ljudi. Ne vedo pa še, ali bi s tem tudi podaljšali življenje. Vendar je aktivacija encima pri človeku precej bolj zahtevna. Encim se v odrasli dobi človeka izklopi zato, da se ne bi celice razmnoževale brez kontrole in postale rakave. Aktivacija encima bi tako lahko preprečila ali vsaj upočasnila staranje, vendar bi lahko povzročila smrtonosno obliko raka.