Zdravje

Italijanke bodo rojevale v Sloveniji

STA / K.Š.
20. 11. 2012, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V italijanski Gorici ukinjajo porodnišnico, zato naj bi ženske rojevale v šempetrski bolnišnici.

V Gorici že nekaj mesecev bijejo bitko za ohranitev porodnišnice, za njen obstoj so ženske zbirale celo podpise. Namesto v Tržiču ali Vidmu bi goriške ženske lahko rojevale v šempetrski bolnišnici, čezmejni porodniški oddelek pa bi želeli uresničiti s pomočjo EZTS in nepovratnih sredstev iz evropskih skladov.

Pobuda je prišla iz italijanske strani, za pogovore z njimi pa je Darko Žiberna, sicer v. d. direktorja Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica, že določil svojega namestnika Marca Gergoleta. Žiberna je za STA povedal, da vidi v pobudi priložnost predvsem za rešitev italijanskega problema, ki bo nastal z ukinitvijo porodnišnice v Gorici, vendar so pogovori o čezmejni porodnišnici šele na začetku.

"Rešiti bo treba formalne zadeve, kot je na primer plačilo storitev. Okrepiti bi bilo treba le medicinske ekipe z italijanskimi kolegi, s katerimi pogodbeno že sodelujemo," je povedal Žiberna.

Šempetrska porodnišnica, ki je od državne meje oddaljena le nekaj sto metrov, ima dovolj prostora za morebitne italijanske pacientke. Po Žibernovih zagotovilih je bila urejena za okrog 2500 porodov na leto, sedaj pa se jih letno rodi okrog 900. "Trend naraščanja števila porodov je konstanten od leta 2003, ko smo zabeležili najnižje število porodov, to je 571. Že naslednje leto je rodilo pri nas 705 žensk, lani pa smo imeli 836 porodov," je še dejal Žiberna.

Porodnišnica v Gorici ima nekoliko manj porodov na leto kot šempetrska, tako da skupno ne bi presegli najvišjega števila porodov v šempetrski bolnišnici. Goriški župan Ettore Romoli se sicer zavzema za to, da bi porodnišnica v Gorici ostala, a je to zelo malo verjetno. Zato si želi uspešne čezmejne zgodbe.

Podoben primer v Evropi že obstaja, je še povedal Žiberna. O tem bodo spregovorili na petkovi predstavitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki bo potekala v Gorici, saj bi denar za projekt radi pridobili iz evropskih finančnih skladov. Čezmejna porodnišnica bi bila tako prvi večji skupni projekt EZTS.

"Koliko žensk iz Gorice bi se resnično odločilo za porod v Šempetru, ni znano, saj imajo možnost izbire. V Šempetru pa bi bili zadovoljni s povečanim obsegom dela," je predlog komentiral v. d. direktorja šempetrske bolnišnice Darko Žiberna.