Zdravje

Kutina

Boštjan Godec
15. 10. 2012, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kutina izvira z območja Kavkaza, Male Azije in Turkistana.

Rodovno ime Cydonia je dobila po grškem mestu Cydonius, ki leži na otoku Kreta. To nakazuje na gojenje kutine že v antičnih časih.

Drevo kutine je nekoliko grčave rasti. Vzgajamo jo lahko kot hruško in pri tem drevo oblikujemo v palmetno vzgojno obliko ali pa kot jablano v obliki vitkega vretena. Plodovi kutine so običajno precej veliki (tehtajo od 250 do 750 gramov), dlakavi in aromatični. Glede na obliko plodov razdelimo kutine v dve osnovni skupini. Prva skupina kutin ima plodove jabolčne, torej bolj okrogle oblike, plodovi druge skupine kutin pa so hruškaste oblike. Pri nas so v bližnji preteklosti sadili predvsem dve sorti kutin. To sta bili sorta leskovačka z okroglo obliko plodov in sorta vranjska iz skupine hruškastih kutin.

Plodov kutine ne moremo uživati svežih, saj so precej trdi in trpki. Treba jih je skuhati ali kako drugače toplotno obdelati. Skoraj nobena druga sadna vrsta ne vsebuje toliko pektina kot kutina. Prav zaradi njega kutina zlahka želira, zato je odlična za pripravo želejev, džemov in marmelad. Kot zanimivost povejmo, da beseda marmelada izvira iz portugalske besede za kutino, to je marmalo. Dokaz več, da so kutine resnično primerne za predelavo.

Kutino lahko pustimo, da se razraste v grm, lahko pa jo vzgojimo kot drevesce. Ob sajenju ji skrajšamo vodilni poganjek na višini približno 120 centimetrov, pustimo pa ji tri stranske veje. Naslednje leto ji skrajšamo stranske poganjke na štiri ali pet poganjkov oziroma očes. Tretje leto skrajšamo dolge mlade poganjke in s tem spodbudimo drevesce, da naredi veliko rodnih brstov. V četrtem letu drevesce obrezujemo, da dobi želeno obliko. Nato smo pozorni, da se krošnja ne zgosti preveč in da obnavljamo rodne veje.

Za bolezni in škodljivce je kutina občutljiva sadna vrsta, zato jo je za dober pridelek treba vsaj minimalno škropiti. Velikokrat se zgodi, da nam sicer lep pridelek skazi sadna gniloba plodov (Monillia sp.), za katero so kutine še posebno občutljive. Izmed škodljivcev moramo biti pozorni predvsem na jabolčnega zavijača (Cydia pomonella), ali po domače črva, in poseči po katerem izmed ustreznih insekticidov že od konca junija dalje.