Preskočimo poškodbe

Koliko časa pa vi pred tekom ogrevate telo?

Z.F. / Novice Svet24
25. 4. 2018, 21.15
Deli članek:

Da, vemo, vedno se mudi. Po navadi začnete teči že na poti iz stanovanja oziroma hiše. Toda takšen način je napačen in lahko vodi do nevšečnosti in poškodb.

Dreamstime
Za ogrevanje lahko izberete lahkoten tek ali hitro hojo. Priporočljive pa so tudi gimnastične vaje

Tako kot vaš jekleni konjiček potrebuje nekaj minut, da ogreje motor, jih potrebujete tudi vi. Telo namreč potrebuje dobrih deset minut, da doseže optimalno raven športne pripravljenosti. Zato je ogrevanje tako pomembno. Še zlasti pa je pomembno, da poteka pravilno. Zato naslednjič, ko se boste odpravili na tek, prvih deset minut posvetite ogrevanju in pripravam.

Zakaj je ogrevanje tako pomembno

Z dobrim ogrevanjem preprečimo poškodbe, ki se lahko (pre)hitro pojavijo, če smo neogreti. Če ostanejo mišice napete in neprožne, se ob večjem naporu bistveno hitreje vnamejo, natrgajo ali celo strgajo. Večina poškodb nastane zaradi hitrih, nenadnih gibov telesa, ki jih neogreto telo ne more prenesti.

Koliko časa naj traja

Pravilno ogrevanje traja vsaj deset minut, če imate čas, pa je lahko tudi kakšno minuto daljše. Seveda je ogrevanje odvisno tudi od tega, na kakšen tek se odpravljate. Če gre za džoging, bo pet minut dovolj, če boste pretekli daljšo razdaljo, pa naj bo tudi ogrevanje daljše.

Začnite počasi

Ogrevanje se začne z lahkotnim tekom ali hitro hojo. Za začetek so zelo priporočljive gimnastične vaje, na primer zasuk vratu levo-desno, kroženje z rameni, kroženje z rokami, odklon telesa, kroženje z boki, predklon telesa, predklon telesa v razkoraku, izpadni korak, razteg sprednje stegenske mišice, razteg ahilovih tetiv in podobno.

Kakšne vaje uporabiti pri teku

Tekaške vaje so različne oblike gibanja, ki predstavljajo posamezni segment tekaškega koraka. Vaje so sestavni del ogrevanja.

Dreamstime
Mišice, ki niso ogrete, so napete in neprožne ter se lahko vnamejo, natrgajo ali celo strgajo.

Kdaj jih je priporočljivo izvajati 

Te vaje pridejo prav, ko boste v glavnem delu treninga pretekli krajšo razdaljo v hitrem tempu. Z njimi okrepimo in razvijemo moč tistih mišičnih skupin, ki so pri teku najbolj aktivne in obremenjene. Prožnost in gibljivost tekačev zagotavljajo ustrezno aktivirane mišične skupine, ki uravnavajo gibanje v posameznih sklepih nog in mišic trupa (trebušne in hrbtne).