Velikan

Bliža se orjaški asteroid. Priznavajo, da ga morda ne bodo mogli zaustaviti

J.P.
16. 3. 2018, 16.59
Posodobljeno: 16. 3. 2018, 17.04
Deli članek:

Povsem nemočni bodo – velikana menda ne bo mogoče zaustaviti.

Profimedia
Posledice bi lahko bile grozovite, mogoče je celo najhujše: da asteroid z obličja Zemlje izbriše človeštvo (fotografija je simbolična).

Napovedan je za leto 2135, pravijo mu Bennu. Tehnologija orjaku premera pol kilometra ne bo kos.

Jedrsko orožje

Zbrali so strokovnjaki Nase in agencije NNSA (ta za državno varnost Združenih držav Amerike skrbi z jedrsko znanostjo) in ugotovili, da bo Bennuja le težko odvrniti. Posledice bi lahko bile grozovite, mogoče je celo najhujše: da asteroid z obličja Zemlje izbriše človeštvo.

Nasa

Znanstveniki zato snujejo posebno vesoljsko plovilo, ki bi s pomočjo jedrskega orožja spremenilo tirnico bližajočega se asteroida. In čeprav bi se bilo mogoče zaleteti v prišleka in ga tako odvrniti, je jedrsko orožje najbolj sigurna metoda. Če bodo načrt kdaj uresničili, zaenkrat še ni znano.

Številne spregledajo

Bennu nam še ne predstavlja nevarnosti. Drugače pa bo v naslednjem stoletju, saj obstaja možnost (1 proti 2.700), da bo trčil v naš planet. Pri tem velja omeniti, da je omenjeni asteroid eden od najbolj proučevanih.

Čeprav znanstveniki še vedno odkrivajo potencialno nevarne prišleke iz vesolja, pa poudarjajo, da številne – tudi velike – spregledajo. Zato se moramo pripraviti na najhujše.