Upoštevajte

Pet napak, zaradi katerih ne shujšate

P.R./Novice Svet24
18. 3. 2018, 18.24
Deli članek:

Omejiti je treba dnevni vnos kalorij in povečati dnevno porabo kalorij, pri tem pa se še prehranjevati zdravo in uravnoteženo. Nič lažjega! Na papirju vam je vse kristalno jasno, toda ko stvari končno spravite v prakso in bi se številka na tehtnici morala premakniti, rezultatov ni.

Profimedia
Ob daljših dietah, kar pravzaprav vsaka zdrava dieta tudi je, hrano na jedilniku prilagodite letnim časom in telesnim potrebam.

Kaj je pravzaprav narobe? Razlog za to je v nekaj na videz drobnih, a nadvse pomembnih napakah, ki vas ovirajo na poti do cilja. Preverite, katere so in kako jih odpraviti.

1. NEURESNIČLJIV DIETNI PLAN
Dieta z vodo, dieta z zeljno juho, dieta s torto, tridnevna dieta s sokovi, dieta, v kateri se odrečete le sladicam, dieta, ki prepoveduje ogljikove hidrate; vse te diete so znane, a dolgoročno prav nič uspešne, saj so popolnoma neživljenjske. Dobra (in torej učinkovita) dieta pomeni uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vsega po malem. Da, tudi sladkarije!

NAREDITE NAČRT
Najprej ocenite stanje: kje ste zdaj, koliko in kje vas je preveč, kaj natančno vas na telesu moti. Preverite tudi, kakšno je vaše splošno zdravstveno stanje. Na podlagi vsega tega si postavite cilj.

2. PREHITRO PREVEČ GIBANJA
Do zdaj ste predvsem sedeli v pisarni in za računalnikom ter se dvakrat na mesec zaradi slabe vesti odpravili na bližnji hribček, toda odslej bo vse drugače. Vpisali ste se v fitnes, na zumbo, trebušne plese in vročo jogo, poleg tega ste si pripravili trimesečni načrt teka za začetnike z namenom, da jeseni osvojite svoj prvi polmaraton. Vam zveni znano? Čas je, da se srečate z dejstvom, da niste športni avtomobil, ki lahko pospeši od nič do sto v nekaj sekundah. »Z bolj intenzivnim gibanjem počakajte, dokler se ne navadite na nov ritem prehranjevanja.«

3. PREVEČ KALORIJ
Oreški so zdravi, prav tako med. Temna čokolada ima veliko antioksidantov. Vse to drži, vendar imajo ta zdrava živila hkrati v sebi veliko energije, pravzaprav so prave kalorične bombe in jih je zato treba odmerjati v majhnih količinah.

4. IZLOČILI STE VSE MAŠČOBE
Podobno kot za prej našteta zdrava živila velja tudi za (zdrave) maščobe. Za telo so nepogrešljive, vendar jih je treba odmerjati v majhnih količinah. Nikakor jih ne smete z dietnega jedilnika popolnoma izločiti, saj je to lahko resno nevarno ne samo za dieto, temveč tudi za zdravje.

5. NE OBUPAJTE
Včasih se zgodi, da se hujšanje ustavi, zelo pogosto to opazimo pri zelo strogih dietah ali generičnih dietah, ki so napisane zelo na splošno. Ne smete pa obupati in prekiniti dietnega načina prehranjevanja. Res je, da so dnevi ali tedni, ko se kljub trudu, ki ste ga v hujšanje vložili v fitnesu, in vsem sladkarijam, ki ste se jim odrekli, tehtnica ne premakne nikamor in centimetri ostajajo, najtežji dnevi, vendar vam bo na koncu žal, če ne boste vztrajali. Američani radi rečejo, da šele ko postane res težko, je treba vztrajati.


POUDAREK: Ob daljših dietah, kar pravzaprav vsaka zdrava dieta tudi je, hrano na jedilniku prilagodite letnim časom in telesnim potrebam.
PODPIS SLIKE: Vsak teden opravljajte meritve in spremljajte, kako vam gre. ***null***