Uporabno

Najboljši koktajl v državi zna pripraviti Tomaž Fartek

S.A./Novice Svet24
18. 3. 2018, 14.18
Deli članek:

V Rimskih Toplicah so pripravili 27. državno prvenstvo v mešanju barskih pijač in razglasili najboljšega barmana leta 2018.

Profimedia
V kategoriji aperitivnih koktajlov se je pomerilo 12 tekmovalcev.

Na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Estoniji, bo potoval Tomaž Fartek, ki je z osvojitvijo naslova državnega prvaka ponovil lanski uspeh, je povedal predsednik Društva barmanov Slovenije Aleš Ogrin. Najboljši slovenski aperitivni koktajl sestavljajo džin, vermut, pomarančni liker in sok iz sveže stisnjene limone. Za okrasitev kozarca je Fartek uporabil pomarančno lupino in esenco eteričnega olja limete. »Po okusu je suh koktajl lepe zelene barve,« je zmagovalno pijačo opisal Ogrin.

Šest finalistov

V kategoriji aperitivnih koktajlov se je sicer pomerilo 12 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se dnevno srečujejo s pripravo tovrstnih pijač. Komisija je med njimi izbrala šest finalistov, med katerimi je naslov državnega prvaka pripadel Tomažu Farteku, drugo mesto je prisodila Anžetu Šmitu iz Velenja, tretje pa Jožefu Farteku. Nagrado za strokovno delo je prejela Mira Hot iz Ljubljane. Aperitivni koktajli so suhi ali polsuhi, nikakor pa ne smejo biti sladki, je pojasnil Ogrin. Veliko pozornosti člani komisije namenijo okrasitvi pijače. Pomembna je tudi zgodba o nastanku pijače, ki jo bo moral Fartek predstaviti na svetovnem prvenstvu.