AKTIVEN ODDIH

Gremo skočit in se namočit

Zoran Franc / Novice Svet24
25. 2. 2018, 18.58
Deli članek:

Za nekatere se počitnice skoraj končujejo, za druge se bodo šele začele. Čas je tako več kot primeren za obisk kopališč, mi pa smo preverili, na kaj je treba paziti, da bo čofotanje prijetno.

Profimedia
Ne pozabite na natikače in se izognite glivicam.

Kopanje, skakanje v vodo in namakanje v termalnih kopališčih je sproščujoče in zabavno, vendar morate paziti na higieno in zdravje. Ker je voda v kopališčih topla, se naše telo pregreje, zato smo veliko bolj izpostavljeni boleznim, ki tam prežijo. Ponujamo vam nasvete, kako se lahko pred njimi zaščitite.

Plavanje z dojenčkom se priporoča po dopolnjenem šestem mesecu. Pomembno je, da že sam dviga in drži glavo, saj bo tako lažje sodeloval, opazoval in sam ležal na vodi.

HIGIENA 

Bazeni in termalna kopališča so območja, kjer mrgoli bakterij. Priporočamo, da imate s seboj kopalni plašč in natikače, ki si jih nataknete, preden vstopite v bazenski kompleks, in jih uporabite tudi po tem, ko ga zapuščate. Tako boste preprečili glivicam, da bi se naselile na vaše podplate. Pred kopanjem se temeljito oprhajte, da umazanija s telesa ne pride v bazen. Tudi pred vsakem nadaljnjim vstopom v bazen se je treba oprhati, prav tako po opravljanju male ali velike potrebe. To, da ne smete požirati bazenske vode, pa najbrž že veste.

VNETJE UŠES

Kopališča imajo po navadi zunanje in notranje bazene, kar je poleti odlično, pozimi pa malo manj. Ko iz notranjih zaplavamo v zunanje bazene, je naše telo na toplem, zunaj vode pa je naša glava. Poskrbite, da vas ne doleti vnetje ušes. Najlažje se boste temu izognili tako, da boste preprečili, da bi voda prišla v vaša ušesa. To storite preprosto tako, da si v uho vstavite kosem vate. Ta bo zaščitil vaša ušesa in preprečil vnetje.

VNETJE MEHURJA

Tudi to je nadloga, ki jo lahko staknete na javnih kopališčih. Poskrbite, da se, ko zapustite bazen, dobro obrišete. Vedno se preoblecite v suhe kopalke in se dodobra posušite. Ne pozabite, da je vaše telo pregreto in da ste tako vnetju veliko bolj izpostavljeni. Do suhega si posušite lase in počakajte, da se vaše telo dodobra ohladi. Ko zapuščate stavbo, ne pozabite na topla oblačila, ki vas bodo zaščitila pred mrazom, na glavo pa si nadenite kapo.