Danes zvečer

Mrk vpliva na vse – če priznamo ali ne

S.N.Č./Novice Svet24
15. 2. 2018, 12.14
Posodobljeno: 15. 2. 2018, 12.19
Deli članek:

Letošnje leto je z mrki bogato – prinaša tri delne sončne in dva popolna lunina mrka. Posebej sončni mrki so redek nebesni pojav, a eden najbolj spektakularnih.

Profimedia
Za Maje in Azteke je mrk predstavljal smrt boga Sonca.

Mrki med ljudmi že od nekdaj povzročajo veliko vznemirjenosti zaradi napačne razlage njihovega delovanja. Mrki ne prinašajo vedno samo slabih stvari, pomembno je upoštevati njihovo celotno delovanje v kombinaciji s tranziti in progresijami. Mrki so pravzaprav katalizator, pospeševalec ali sprožilec tistega, kar nam obljubljajo in napovedujejo rojstna karta, tranziti in progresije.

Mrk je priložnost za nov začetek, osebne in fizične spremembe. Običajno v enem letu opazujemo dva sončna mrka, redko jih je več ali manj.

BERA MRKOV LETA 2018

Že 31. januarja smo imeli prvi mrk, to je bil popolni lunin mrk v znamenju leva, na osi želja in hotenja, ki je zaključeval vse tisto, kar je aktiviral preteklo jesen 2017, tako na področju osebnih financ kot osebne vrednosti, in hkrati aktiviral nasprotno os, ki opisuje področje velikih sprememb, denarnih naložb in seksualnosti.

Danes, 15. februarja, pa je napočil delni sončni mrk v znamenju vodnarja, na osi doma in kariere, ki nam intenzivno prinaša zaključevanje že začetega ali spremembe v domu.

Profimedia
Prvi zapis o sončnem mrku sega v leto 2137 pr. n. št., v čas stare kitajske kulture.

Druga sezona mrkov se začne 13. julija z delnim sončnim mrkom v znamenju raka, na partnerski osi oziroma osi sodelovanja z drugimi ljudmi. V znamenju raka nam prinaša veliko obračanja v preteklost in usklajevanja v domu. Nato si sledita še dva mrka. Popolni lunin mrk v znamenju vodnarja bo nastopil 27. julija, bolj se bomo povezovali med seboj, lahko zaključimo projekte in dosežemo cilje na kariernem področju, in imamo že prve finančne učinke. Naslednji in zadnji mrk v tem letu pa bo 11. avgusta, in sicer delni sončni mrk v znamenju leva, v pomembni kotni hiši, 10. hiši, ki opisuje naš uspeh, prepoznavnost v družbi in naše ambicije, prinese pa nam priložnosti za delovanje na teh področjih, tako dobre kot slabe.

SPROŽILEC

Sončni mrk prinaša nove začetke, sproži nekaj novega in začnemo uvajati spremembe na področju astroloških hiš oziroma naših življenjskih področjih, ki se prebudijo z njegovo pomočjo.

VSE NOSIJO V SEBI MOČ Obdobja mrkov lahko označimo tudi kot še posebej močne lunine mene, so torej obdobja velikih čiščenj in preobrazbe ter posledično seveda sprememb.

ASTROLOŠKI POGLED

Ker so mrki letošnja astrološka tema številka ena, smo za podrobnejšo razlago, kaj so mrki in v zvezi z njimi tako pogosto omenjane lunacije z vidika astrologije, povprašali eno naših najboljših astrologinj Mojco Gregorčič.

»Z besedo lunacija preprosto opišemo odnos Sonca in Lune. Kadar se takšna lunacija zgodi v bližini Luninih vozlov, govorimo o mrku. Mlaj ali prazna luna je začetek lunarnega meseca in se pojavi, ko sta Sonce in Luna v istem znamenju in na isti stopinji. Na nebu ne vidimo ničesar, saj je Luna povsem zatemnjena in se nahaja med Zemljo in Soncem, nato pa naslednjih 14 dni raste vse do polne lune, ko sta Sonce in Luna v eksaktni opoziciji, in to imenujemo polna luna ali ščip. Na nebu vidimo popolnoma osvetljeno, sijočo kroglo, ki jo imenujemo polna luna,« pojasni astrologinja in nadaljuje: »Mlaj, mladi mesec ali sončni mrk opisujemo kot čas začetkov, obnovljene energije, vitalnosti in spodbude. Polna luna, ščip ali lunin mrk na drugi strani pa so čas, ko pobiramo sadove, ko so stvari razrešene in projekti zaključeni, in lunin mrk največkrat prinese tisto, kar je obljubil sončni mrk. Sončni in lunini mrki nastopajo v ciklusih, ki jih je mogoče natančno predvideti; imenujejo se sarosovi ciklusi in uporabljali so jih že stari astrologi. Vsak ciklus se začne kot delni sončni mrk na severnem ali južnem polu ter se zaključi z delnim sončnim mrkom na nasprotnem polu.«

Mojca Gregorčič še poudari, da je mrk je veliko intenzivnejši kot lunacija: »Astrološka hiša, prebujena z mrkom, je življenjsko področje, kjer se prebudi intenziteta delovanja in traja do naslednjega mrka.«

Profimedia
Popolni mrki se pojavijo povprečno na vsakih 18 mesecev.