Pomanjkljiva varnost

VIDEO: »Pameten« vibrator se lahko v hlačkah zatrese proti vaši volji

R.T.
13. 2. 2018, 19.03
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 19.12
Deli članek:

Zanesenjaki s področja informacijske varnosti so odkrili številne ranljivosti pri »pametnem« spolnem pripomočku Vibratissimo Panty Buster, ki hekerjem omogočajo najrazličnejše zlorabe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vibratissimo Panty Buster, ki ga je izdelalo nemško podjetje Amor Gummiwaren, in z njim povezane spletne storitve pestijo številne varnostne pomanjkljivosti, so razkrili raziskovalci s področja kibernetske varnosti pri podjetju SEC Consult.

To igračko za odrasle, ki je brezžično povezana z aplikacijo za pametne telefone, si samozadovoljujoča posameznica, morda tudi posameznik, namesti pod spodnje hlačke, s tem pa jo lahko uporablja pri vsakodnevnih opravilih. Poleg tega, da jo je moč nadzorovati kar prek aplikacije, lahko nadzor nad njo prepusti tudi izbranemu prijatelju, ki igračko upravlja prek internetne povezave. Uporaba je povsem prepuščena domišljiji, a tu nastane težava.

Twitter
Vibratissimo Panty Buster

Ranljiva aplikacija

Podatkovna zbirka občutljivih podatkov posameznega uporabnika, vključno z opolzkimi fotografijami intimnih predelov, da, napravica omogoča tudi to, zgodovino in podrobnostmi posameznih klepetov ter spolno usmerjenostjo, je bila prosto dostopna na spletu, če je bil zlonamernež vsaj do neke mere vešč računalniških vragolij. Kakor koli, stvaritelji Vibratissima so za napravico ustvarili pravcato družabno omrežje, na katerem naj bi se med seboj povezali uporabniki tega spolnega pripomočka. Raziskovalci še razkrivajo, da je najhuje morda to, da lahko sprevržen podlež, ki je vdrl v sistem, posamezno napravico brez soglasja uporabnika prižge kar na daljavo. Prisilno »žgečkanje« je mogoče izvesti prek povezave Bluetooth ali prek spleta.

Glede na podatke si je aplikacijo s spleta preneslo že več deset tisoč uporabnikov, na voljo pa je za operacijske sisteme iOS in android. S podjetja so sicer sporočili, da so večino najhujših pomanjkljivosti že odpravili, kljub temu pa velja svarilo o pazljivi rabi.