»Avtoerotična smrt«

Smrtonosna masturbacija? Brez skrbi, če ne počnete tega!

S.R.
10. 2. 2018, 19.20
Deli članek:

Strokovnjaki z zdravstvenega področja so si dandanes enotni, samozadovoljevanje ima mnoge pozitivne učinke na človeško zdravje, a nemški izvedenec sodne medicine vseeno svari!

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ljudje so na samozadovoljevanje še nedolgo tega s prstom kazali kot na nekaj umazanega, nemarnega in sramotnega. Če pogledamo še dlje v preteklost ter pri tem pustimo ob strani daljne antične Grke in Rimljane, so ga čistuni v času razcveta krščanstva povezovali celo z norostjo in blaznostjo, a danes so drugi časi. Kljub koristnosti za človekovo duševno in telesno zdravje, kadar se ga prakticira v zdravih mejah, je nemški izvedenec sodne medicine Herald Voss za časnik Bild postregel z nekaterimi zaskrbljujočimi podatki. 

Dejal je, da v Nemčiji zaradi nekaterih tveganih oblik samozadovoljevanja vsako leto umre med 80 in 100 oseb. Med primeri avtoerotične smrti prednjači zadušitev zaradi pomanjkanja kisika oziroma hipoksifilija, kjer se posamezniki z namenom dodatnega vzburjenja med samozadovoljevanjem davijo. Težava nastane, ker lahko do zadušitve pride precej bolj preprosto in hitro, kot bi slehernik domneval. Popolno zaprtje koratoidnih arterij, torej glavnih arterij v vratu, ki možganom dostavljajo kisik, lahko že v 15 sekundah vodi do nezavesti, v nekaj minutah pa celo do smrti.

Če gre verjeti besedam izvedenca Vossa, »avtoerotične smrti«umre znatno več moških kot žensk, čeprav so statistični podatki na tem področju precej nejasni, saj tovrstno smrt pogosto razglasijo za samomor ali nesrečo. »Sorodniki, ki naletijo na truplo, včasih s prizorišča odstranijo določene predmete, da bi se izognili sramoti,« pojasnjuje Voss, ki pravi, da vse to preiskovalce močno ovira pri preiskavi in natančni klasifikaciji smrti.

Smrt zaradi sesalnika 

Ameriška raziskovalci so leta 1985 izvedli urološko študijo, v kateri so raziskovali pogostost poškodb pri osebah, ki se samozadovoljujejo s pomočjo sesalnika. Ugotovili so, da poškodbe spolnega uda, ki nastanejo zaradi tovrstne oblike samozadovoljevanja, nikakor niso neobičajne. V študiji so predstavili pet primerov resnih poškodb penisa, ki so bile neposredna posledica »avtostimulacije« s sesalnikom, v enem primeru je nesrečnik celo za vedno izgubil glavico svojega uda. A bolj bizaren je naslednji primer, s katerim postreže Voss. V nemškem mestu Halle je neka ženska domnevno na božični večer doma našla mrtvega sina, ki je imel na svoje od električnega udara ožgano telo pripete lučke z božičnega drevesa.