Trappist-1

"Sveti gral" človeštva: boljše možnosti od te ni

J.P.
6. 2. 2018, 09.09
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 09.14
Deli članek:

Nova raziskava skupka planetov, od Zemlje oddaljenega 40 svetlobnih let, je potrdila, da boljše možnosti za odkritje življenja zunaj našega Osončja skoraj gotovo ni.

Profimedia
Zvezda Trappist-1 je tako imenovana ultrahladna pritlikavka.

Planetarni sistem Trappist-1 je pred skoraj letom dni pritegnil pozornost javnosti, potem ko so astronomi razkrili, da premore več Zemlji podobnih planetov. Od takrat je vesoljski teleskop Hubble neumorno motril ta »sveti gral«.

Mednarodna zasedba znanstvenikov, ki se je podpisala pod nedavno študijo, ugotavlja, da bi planeti lahko nudili zavetje življenju, a opozarjajo, da tega še ne morejo trditi.

Profimedia
Primerjava velikosti Sonca in zvezde Trappist-1

Voda v tekočem stanju

Analiza interakcije med svetlobo zvezde, srčiko sistema, in atmosferami planetov je pokazala, da vseh sedem večinoma tvorijo kamnine – kot Zemljo – in da voda predstavlja do pet odstotkov njihove mase. Za primerjavo: oceani predstavljajo le 0,02 odstotka mase našega planeta. Voda sicer velja za enega od pogojev za življenje, kot ga poznamo. Strokovnjaki ugotavljajo tudi, da bi se voda na vseh sedmih planetih ob ustreznih geoloških in podnebnih razmerah lahko obdržala v tekočem stanju.

Iskanje atmosfere

Pritlikavka in sedem planetov, ki krožijo okoli nje, so od Zemlje oddaljeni približno 40 svetlobnih let. Zemlji je po velikosti, gostoti in količini svetlobe, ki jo dobi od zvezde, najbolj podoben planet Trappist-1e. »Naslednji korak je, da odkrijemo, če ima planet atmosfero, saj lahko prisotnost biologije zunaj našega Osončja potrdimo le s proučevanjem eksoplanetove atmosfere,« je dejal dr. Amaury Triaud z Univerze v Birminghamu, ki sodeluje pri projektu.

Nove odgovore lahko pričakujemo prihodnje leto, ko se bo v orbito usidral Nasin mogočni vesoljski teleskop James Webb – prvi v novi generaciji teleskopov, ki bodo zmožni v atmosferah eksoplanetov prepoznati kemične sledi življenja.