ODPRAVA NA MADAGASKAR

Ne čakajo, da bo kdo drug izboljšal svet

Dolenjski list
30. 1. 2018, 20.30
Deli članek:

V odpravi bosta letos tudi dve dekleti s kočevsko-ribniškega območja, Tjaša Žagar iz Sodražice in Aida Zečkanovič iz Kočevja.

DL
Tjaša (levo) in Aida se poti že veselita, čeprav se zavedata, da bo na Madagaskarju težko.

Letalske vozovnice so že kupile, tako da je zdaj dokončno znano: članice prve od letošnjih dveh skupin humanitarne odprave na Madagaskar se bodo na pot v vasico Matanga, v kateri bodo tri mesece nudile zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo okoli 3000 tamkajšnjim prebivalcem, podale 4. maja letos. V odpravi, ki poteka pod okriljem sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, ki ima že 30-letno tradicijo humanitarnih odprav, bosta letos tudi dve dekleti s kočevsko-ribniškega območja, Tjaša Žagar iz Sodražice in Aida Zečkanovič iz Kočevja.

Zdravstvena oskrba

Zdaj je dokončno in poti nazaj ni več. A zakaj bi si to kdo sploh želel? Absolventki splošne medicine Tjaša in Aida, njuna kolegica Barbara Viltužnik iz Ljubljane ter absolventki dentalne medicine Ana Ferfolja iz Ajdovščine in Metka Kelbič iz Maribora si tega ne želijo. Že pred letom in pol so se namreč mlade zdravnice in zobozdravnice odločile, da ne bodo več čakale, da kdo drug izboljša svet namesto njih. V vasici, 770 kilometrov oddaljeni od glavnega mesta, do katere bodo zaradi slabih cest potovale od dva do tri dni, bodo prebivalcem Matange in okoliških vasi zagotavljale zdravstveno oskrbo, ki je sicer zaradi visokih stroškov, oddaljenosti od bolnišnice in pomanjkanja medicinskega osebja v času, ko ni odprav, niso deležni.

Facebook
V vasico Matanga se bodo podale 4. maja letos.

Lakota in kuga

Dekleta se bodo v Matangi spopadala predvsem z lakoto, saj je približno polovica otrok na Madagaskarju podhranjenih. Poleg pogostih parazitskih bolezni črevesja so zaradi slabe precepljenosti hud problem tudi otroške nalezljive bolezni, kot so vodene koze in ošpice, ki so za oslabele otroke še posebej nevarne, najpogostejši vzrok za smrt otrok, mlajših od pet let, pa je še vedno malarija. Tako kot pri nas otroci pogosto zbolevajo za virusnimi okužbami, denimo bronhiolitisom, podobne so tudi bolezni odraslih, saj imajo pogoste težave s skeletnimi in mišičnimi bolečinami, gastritisi in podobno. Vendar pa odrasle prebivalce Madagaskarja ogrožajo še malarija, tuberkuloza in parazitne okužbe. V primerjavi z ostalimi afriškimi državami je okužba z virusom HIV na Madagaskarju redkejša, posebnost Madagaskarja pa so razmeroma pogoste okužbe s kugo. Tam se namreč zgodi kar približno polovica vseh primerov kuge na svetu.

Veliki stroški

Organizacija in izvedba odprave sta povezani z velikimi stroški, za kritje katerih pa morajo dekleta poskrbeti sama. Na podlagi izkušenj predhodnih odprav za celotno odpravo potrebujejo okoli 17.000 evrov. Do zdaj jim je uspelo zbrati 13.000 evrov in tudi že kar nekaj zdravstvenega ter sanitetnega materiala, še vedno pa potrebujejo tako denar kot pomoč v materialu.

Denarne donacije in prispevke lahko nakažete tudi vi na: Medicinska fakulteta, Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, TRR: 0110 0603 0708 380, sklic: 250568, namen: Madagaskar maj2018, od novembra lani, ko so v sodelovanju s Karitasom začele tudi akcijo zbiranja SMS-donacij, pa tudi s poslanim SMS na 1919, s ključno besedo AFRIKA ali AFRIKA 5. Najmanj, kar lahko storite, pa je, da se denimo znebite očal, ki jih ne potrebujete več. Zbirajo namreč tudi stara očala, in sicer v Optiki Poznič v Ribnici.