Recenzija

V Slovenijo je prišel ves denar sveta

I.K.
26. 1. 2018, 17.38
Posodobljeno: 27. 1. 2018, 18.40
Deli članek:

Pomenljivi naslov bi bil za marsikoga pravljičen, če bi bil tudi resničen – a govorimo o včerajšnji premieri filma Ves denar sveta režiserja Ridleya Scotta, ki je zaradi jesenskih hollywoodskih obračunov pridobil ogromno publicitete, še preden je bil sploh posnet in na novo nasnet.

Profimedia
Christopher Plummer v filmu 'All the money in the world'.

Glavnega junaka filma Jeana Paula Gettyja je sprva igral Kevin Spacey, ki pa ga je iz Hollywooda in iz omenjenega filma odnesla kopica leta zamolčanih spolnih afer. Režiser Ridley Scott je nasnel praktično tretjino ali več prizorov na novo in sicer s Christopherjem Plummerjem. Kar je pripeljalo do tega, da sta morala prizore na novo posneti še druga dva protagonista filma Mark Wahlberg in Michelle Williams. Ker se je hitro izveddlo, da sta bila plačana zelo neenakomerno, je bila na pragu že nova afera.

A film je bil ne glede na vse pravočasno končan in bo prav gotovo uspešnica. Pa ne zgolj zaradi ogromne količine škandalozne publicitete, temveč tuidi zato, ker je odličen. Dramaturgija filma praktično ne peša, protagonisti so odlični in če pustimo ob strani dejstvo, da je scenarij vedno prirejen tako, da je malo drugačen od resničnosti, nosi film tudi zelo močno poanto. Koliko je vredno vnukovo življenje in do kje je posameznik pripravljen iti, da bi ga rešil? Gledalec je ves čas filma v napetosti, ves čas filma je sila jezen na skopuha, bogatega naftnega tajkuna Gettyja. A kakorkoli so merila za reševanje ugrabljenega sorodnika za bogatega dedka različna od večine, ne gre spregledati dejstva, da denar bogataški družini ni prinesel sreče niti potem, ko so se stvari vsaj navidezno rešile. O čemer se lahko bolje podučimo, če preučimo usodo družine Getty in njenih posameznikov, česar sicer v filmu ne bomo izvedeli.    

Film je vsekakor vreden ogleda in razmisleka o morali in vrednotah ne glede na generacije in obdobja. Na včerajšnji premieri pa je bilo zanimivo videti tudi kopico znanih obrazov.