ORGANIZIRANI VLOMI

Veste, kako varen je vaš dom danes pred vlomilci?

Zoran Franc
20. 1. 2018, 08.03
Deli članek:

Vlomilci sicer postajajo vse bolj organizirani in predrzni, a policija ugotavlja, da na vlome tudi večina ljudi ni pripravljena oziroma se pred njimi ne znamo ustrezno zavarovati.

Profimedia
Mamljiva za vlomilce so tudi zgoraj (na V) priprta okna.

MIŠLJENJE

Pogosto razmišljamo, da vlomilec v našem stanovanju nima česa ukrasti. Tega vlomilec ne vidi, temveč spozna šele, potem ko vlomi in je škoda že povzročena.

UKREPI

Dobro zavarovano ali varovano stanovanje vlomilce odvrne od slabih namer. Zato ne bodite površni in poskrbite za dobro varovana okna in vrata.

PONOČI

Vlomilci vlamljajo le ponoči? Nikakor ne! Pogosto ali kar večinoma vlamljajo podnevi. Zato vklopite alarmno napravo tudi v času vaše službene odsotnosti.

HEROJSTVO

Nekateri bi se z vlomilcem soočili ali ga poskušali zadržati, če ga zalotijo pri dejanju. Ne igrajte se policistov ali junakov, saj se lahko za vas zelo slabo konča. Herojstvo raje prepustite policiji.

ALARM

Ali alarmna naprava res reši vse? Alarm se bo vklopil, ko bo vlomilec v hiši, vendar tako ne boste preprečili poti dobro pripravljenemu nepridipravu. Morda ne bo ničesar odnesel, a narejene bo veliko škode zaradi samega vlamljanja. 

Kakor da se nam to pač ne more zgoditi, češ da tako ali tako nimajo kaj odnesti, pa tudi živimo na živahni lokaciji in vrata vedno dobro zaklenemo. A dolgoprstneži se najraje organizirajo ravno v mestih in nas obiščejo čez dan, ne preračunavajo, kaj bodo lahko odnesli, temveč velikokrat poskušajo na slepo. Kajti samo 30 sekund je potrebnih, da vlomilec odpre navadna, nezavarovana vrata ali običajno okno.

ČE NE MOREJO HITRO VDRETI, ODNEHAJO!

Značilno za vlome je, da se dogajajo izjemno hitro. Vlomilci najhitreje vdirajo skozi vrata terase, običajna vhodna vrata, ki nimajo posebnih varoval, ali pa garažna vrata. Mamljiva za vlomilce ali druge storilce so tudi na V (zgoraj) priprta okna, čeprav v prvem nadstropju. Lestev si običajno izposodijo kar od lastnika ali pa si pomagajo s kakšnim smetnjakom oziroma zaščitno mrežo. Če jim v petih minutah ne uspe vdreti, večinoma odnehajo. Zato je odločitev za protivlomna vrata oziroma dodatno zaščito na oknih, kakršno lahko kupimo in montiramo kar sami, res dobra.

ČESAR NE MOREJO ODNESTI, UNIČIJO

Ugotovili so še, da lopovi na izbranem kraju običajno ne ostanejo več kot pet minut, kar povsem zadošča, da si prilastijo vrednejše predmete, tiste, ki jih ne morejo odnesti, pa uničijo. Tako je vsak drugi vlom za lastnika pravcato opustošenje. Povzroči veliko škode, ne le zaradi ukradenih stvari, temveč tudi zaradi poškodb pohištva, sten, razsvetljave, tehnike ... Ocena škode hitro naraste na nekaj tisoč evrov.

ORGANIZIRANI VLOMI

V zadnjih petih letih so na območju Slovenije obravnavali več organiziranih skupin vlomilcev, ki skrbno načrtujejo svoja dejanja in pri tem izkoriščajo nepazljivost lastnikov stanovanjskih hiš in stanovanj. Pri tem so zabeležili tudi več organiziranih skupin in posameznih vlomilcev, ki so člani mednarodnih združb, ki organizirano delujejo v več članicah Evropske unije. Prav tako na policiji ugotavljajo, da po navadi organizirane skupine izvedejo večjo serijo vlomov v nekem časovnem obdobju, ko je tudi materialna škoda večja.