Pod drobnogledom

Se izposoja smuči (iz)plača ali ne?

Zoran Franc
20. 1. 2018, 08.40
Posodobljeno: 20. 1. 2018, 08.44
Deli članek:

Smučarska sezona se je res že začela, toda glavni smučarski dnevi šele prihajajo. Če nimate opreme ali pa bi zgolj radi preizkusili, koliko smučarskega znanja ste prenesli iz preteklih zim, je gotovo najbolje, da si opremo izposodite na smučišču.

Profimedia
Za en dan izposoje boste odšteli med 14 in 17,5 evra.

V Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili, kakšna je možnost izbire smuči in ostale smučarske opreme na slovenskih smučiščih. V ocenjevanje je bilo vključenih sedem slovenskih smučarskih središč, ki stojijo ob smučiščih. Preverili so gostoljubnost zaposlenih, ponudbo in tudi cene. Se torej izplača izposoja ali je bolje, da imate svojo opremo?  

Profimedia
Osebje je prijazno in priskoči na pomoč, tudi ko je treba zapeti kakšen čevelj.

HRAMBA ČEZ NOČ

Le na Soriški planini, Rogli in Krvavcu ponujajo možnost brezplačnega shranjevanja izposojene opreme čez noč, za kar je sicer treba plačati na Mariborskem Pohorju in Voglu ter v Intersportu Bernik v Kranjski Gori.

DOSLEDNI, HITRI IN PRIJAZNI

Preden je bila pod drobnogledom smučarska oprema, so v ZPS preverili tudi odnos osebja, ki skrbi za predajo opreme. Bili so prijazni in ustrežljivi v vseh obiskanih izposojevalnicah.
Svoj posel obvladajo, prav tako se dobro znajdejo v gneči, ko je treba naenkrat postreči več obiskovalcev. Občutiti je, da osebje svoje delo opravlja z veseljem in zagnanostjo, rado tudi pomaga, kadar je treba zapeti kakšne čevlje ali zamenjati opremo. Izbira smuči je pestra, izbira smučarskih čevljev pa je zelo omejena. Še posebej za tiste, ki si želijo ob vrhunskih čevljih izposoditi tudi več kot povprečne smučarske čevlje.

CENE IZPOSOJE

Preverili so tudi cene izposoje smuči oziroma opreme, česar pa niso upoštevali v skupni oceni smučišč in ponudbe. Med posameznimi izposojevalnicami so razlike v ceni izposoje smuči manjše, kot so razlike med standardnim in višjim razredom smuči znotraj poslovalnice. Za en dan izposoje smuči za odrasle boste tako odšteli med 14 in 17,5 evra oziroma do 25 evrov za smuči višjega razreda.

Profimedia
Hramba smuči je na nekaterih slovenskih smučiščih čez noč celo brezplačna.

15 evrov je najvišji znesek, ki ga boste odšteli za dodatno smučarsko opremo (čevlji, palice … ).

Večje so razlike pri izposoji celotne opreme, saj vas bodo smučarski čevlji in palice dodatno stali med 4 in 15 evri na dan. Izposojevalnice na Voglu, Soriški planini in Cerknem so organizirane bolj domačno, kar pa včasih pomeni, da pri kakšni malenkosti tudi niso najbolj optimalne. Na drugi strani so tiste pod Mariborskim Pohorjem, na Rogli in Krvavcu ter v Kranjski Gori, ki so že zelo podobne večjim izposojevalnicam v tujini, zato na prvi pogled delujejo bolj industrijsko, a je tudi v njih osebje prijazno, ustrežljivo in domačno.