SLADKE SANJE ZA VSE

Kateri spalni položaj vam nabolj ustreza?

R. M.
7. 1. 2018, 20.44
Deli članek:

Spoznajte najpogostejše spalne položaje in kaj je o njih nujno treba vedeti, da se boste zjutraj zbudili spočiti.

Dreamstime
Med spanjem na hrbtu hrbtenica ostaja v svoji naravni obliki.

Vse več Slovencev ponoči spi slabo. Raziskave kažejo, da ima kar 80 odstotkov delovno aktivnih ljudi motnje spanja. Pa niso vedno glavni vzroki stres, pomanjkanje sprostitve in uporaba telefona ali računalnika v spalnici. Tudi spalni položaj pomembno vpliva na telo in posledično na zdravje. Glede na to, v katerem položaju preživite noč, lahko namreč nekatere zdravstvene težave poslabšate ali izboljšate.

POLOŽAJ ZARODKA

FUNKCIJA VRANICE

Če spite na levem boku, boste izboljšali delovanje vranice, ki se nahaja na levi strani telesa. Izbira tega načina spanja bo tako izboljša pretok krvi v vranico in omogočila filtriranje vseh odpadkov.

Položaj zarodka je zelo udoben za ljudi, ki imajo bolečine v hrbtu. V tem položaju se medvretenčne ploščice optimalno razbremenijo in pospeši se prekrvitev. Nikakor pa ni priporočljivo, da se popolnoma zvijete v kroglo, kajti če je hrbtenica preveč ukrivljena, lahko pride do napetosti v predelu glave in vratu, pojavijo se glavoboli. Svetujemo vam, da si omislite blazino, ki zapolni vrzel med glavo in rameni ter s tem prepreči glavobol.

SPANJE NA HRBTU

Anatomsko gledano je spanje na hrbtu najbolj zdrav položaj. Kdor spi tako, ohranja hrbtenico v njeni naravni obliki, poleg tega se telesna teža enakomerno porazdeli in ni pritiska samo na en del telesa. S tem se izognete tudi bolečinam v sklepih in mišicah. Ampak na hrbtu naj spijo samo zdravi, priporočajo znanstveniki. Ljudje, ki imajo težave z ledvenim delom hrbtenice, si lahko prispijo še dodatne bolečine v spodnjem delu hrbta in nogah. Ta položaj spanja pa ni priporočljiv tudi za tiste, ki imajo v krvi premalo kisika (astmatiki, srčni bolniki). Smrčačem lahko ponoči jezik zdrsne proti grlu, zoži dihalne poti in ogroža dihanje. Nasvet: Na zadnji notranji del pižame si namestite teniško žogico, ki bo preprečevala, da bi se ponoči obrnili na hrbet.

Dreamstime
Telesna bližina med spanjem zmanjša stres.

NA KATEREM BOKU JE BOLJE?

Če s partnerjem pogosto in rada spita v žlički, potem si omislita ločeni vzmetnici. Tako bosta vsak zase imela tisto, kar potrebujeta: dovolj prostora ter ne pretrde in ne premehke podlage.

Ta položaj je ljudem najljubši: približno 80 odstotkov jih noč namreč preleži na boku. Ker se ramena in boki ugreznejo v vzmetnico, je hrbtenica v ravnem, nevtralnem položaju. To je dobro tudi za možgane, saj se med ležanjem na boku težje izločajo beljakovine, ki pri Alzheimerjevi bolezni uničujejo možganske celice. Bolje pa je ležati na desnem boku, sploh če vas rada peče zgaga. Želodčna kislina namreč z desne strani ne more tako dobro steči nazaj v požiralnik. Z ležanjem na levem boku pa okrepite delovanje vranice, črpalno funkcijo srca in delovanje limfnega sistema. Da se izognete nastajanju gub na obrazu, med spanjem uporabljajte svileno blazino. Svila namreč zmanjša pritisk kože na blazino.

KAJ PA NA TREBUHU?

Ležanje na trebuhu je za zdrave najslabši možni položaj. Zaradi obrnjene glave trpijo vrat, ledvena vretenca hrbtenice, pa tudi sklepi, mišice in živci v tem predelu. Zaradi pritiska v vratu in pogostega obračanja glave imajo ljudje, ki ležijo na trebuhu, zelo nemiren spanec. Poleg tega se zaradi enostranskega pritiska na čeljust lahko pojavijo tudi težave v ustni votlini. Če torej ne gre drugače, kot da ležite na trebuhu, ne uporabljajte blazine. Ta bi le povečala pritisk na vratni del hrbtenice.

SPČROŠČUJOČA ŽLIČKA

Če s partnerjem ponoči spita z ramo ob rami, nimata le tesnejšega odnosa, ampak se lahko veselita še ene prednosti: telesna bližina med spanjem zmanjša stres. Vendar previdno! Ne objemajte se, saj s tem naraste tveganje za bolečine v preobremenjenih ramenih.

Dreamstime
Preverite, na katerem boku je bolje spati.