Najstrožja tajnost

Novi kralj bo končno dobil tudi svoj denar

S.N.Č.
3. 1. 2018, 20.45
Deli članek:

Leto dni je že minilo, odkar je Maha Vajiralongkorn nasledil kraljevski prestol, a do popolnosti vladanja mu manjka še nekaj zelo pomembnega – bankovci in kovanci z njegovo podobo.

reuters
Ugibanja, v kakšni podobi bo na novem denarju aktualni kralj Rama X., so na vrhuncu.

Novica, da se tajsko ministrstvo za finance pospešeno pripravlja na nov denar, je v javnost pricurljala v začetku novembra.

Kraljevska zakladnica pa je priprave na ukinitev denarja s podobo pokojnega kralja Bhumibola Adulyadeja Mahidola in prehod na denar, ki vključuje podobo novega kralja, menda začela že spomladi.

OGROMNO ŠTEVILO

V deželi s 70 milijoni prebivalcev gre za tolikšno število kosov, da je projekt zahteven že sam po sebi. Ker pa sta posredi še pokojni kralj, ki so ga častili kot božanstvo, in aktualni vladar, ki je znan po svoji nepredvidljivosti, se zadeva dodatno zaplete.

Tajsko ljudstvo se bo od zdaj veljavnega denarja težko poslovilo, saj so podobe kralja Bhumibola na njem vajeni že od leta 1946, ko je zasedel prestol in se je takoj pojavilo nekaj vzorčnih primerkov. Dve leti kasneje je izšla že prva popolna serija, sledilo je še šest rednih in sedma, ki ima veljavo spominske.

V času vladavine kralja Rame IX., ki je trajala kar 70 let in 126 dni, so bile izdane tudi zbirke spominskih bahtskih bankovcev, ki so zaznamovale praznovanje različnih kraljevskih obletnic od leta 1969. Kovanci, denominirani v satangu in bahtu, ki nosijo podobo takratnega 19-letnega monarha, pa so začeli krožiti leta 1950. Kraljeva zakladnica je izdala tudi številne spominske in zbirateljske kovance, ki so od leta 1961 označevali državne in kraljeve obletnice, z zadnjimi priložnostnimi kovanci, ki so bili izdani ob 70. letu vladavine kralja Rame IX., leta 2016.

Profimedia
Podoba pokojnega kraja Rame IX. je na tajskem denarju od leta 1946.

SKRIVNOSTNO

Po uradnem kremiranju pokojnega kralja, ko je šlo tudi za najbolj razkošen pogreb vseh časov, se je denar že dal v tisk in kovanje. Skrivnost, kako bo na denarju upodobljen Maha – tak, kot je videti danes pri svojih petinšestdesetih letih ali kot mladenič – ostaja nerazkrita.

Ko je iz ene od francoskih kovnic, kjer novi denar nastaja, pricurljal v javnost le kratek posnetek, na katerem je novi denar komaj viden, je direktor tajske zakladnice Pachorn Ananta-Silpa takoj vložil pritožbo zaradi kršenja zaupnosti in kovnici napovedal tožbo.

Zaradi tako neizprosnega ravnanja je dogodek naletel na izjemno zanimanje javnosti, predvsem tajske seveda. Vlada je celo sklicala tiskovno konferenco, a je bilo pojasnilo skopo: »Zasnova denarja je državna skrivnost in do nadaljnjega bo to tudi ostala.«