Led in sneg

Na tekmovanju bodo upodobili slovanskega boga Kresnika

Gabrijel Toplak
3. 1. 2018, 21.30
Deli članek:

Štirje Slovenci želijo na največjem festivalu ledu in snega na svetu z naslovom Ice Festival Harbin na bazi čipke upodobiti snežno skulpturo rojstva slovanskega boga Kresnika.

Harbinice.com
Na tekmovanju se bo poleg Slovenije pomerilo še okoli 30 držav.

STA
Miro Rismondo je svoj strasten hobi našel v ustvarjanju ledenih skulptur.

Ledni mojster Miro Rismondo, sicer po izobrazbi kuhar, ki je pred leti našel svoj hobi v ustvarjanju ledenih skulptur, se bo tudi letos udeležil največjega festivala ledu in snega na svetu Ice Festival Harbin na Kitajskem. Za lansko skulpturo idrijske čipke je prejel nagrado za kreativnost, tokrat pa se bo izdelovanja snežnih in ledenih skulptur prvič lotil s slovensko ekipo. Tekmovanja se bodo udeležili štirje Slovenci.

REPREZENTANTI SE BODO RAZDELILI

Člani slovenske ekipe se bodo pri izdelavi ledenih skulptur razdelili. »Prva ekipa bo izdelovala skulpturo, imenovano Kristalna vrata v prihodnost, druga se bo lotila izdelovanja Rojstva krogel. Pri snežni skulpturi pa bomo skupaj izdelali rojstvo slovanskega boga Kresnika. Ta skulptura bo izdelana na bazi čipke,« je načrte za tekmovanje zaupal Rismondo, ki je med drugim tudi avtor projekta Ledena dežela. Tekmovanja na Kitajskem se je udeležil že dvakrat, pravi, a še nikoli s slovensko ekipo. Lani je za svoj projekt idrijske čipke z naslovom Lace blow in the wind prejel nagrado za kreativnost. »Za slovensko ekipo bodo največji tekmeci Rusi, ki so zelo močni v figuraliki, Američani, ki so zelo močni v ice carvingu oziroma oblikovanju ledu, in Japonci. Če na tekmovanju, kot je to v Harbinu, nekaj dosežeš, si s tem v 'ledenem svetu' ustvariš ime,« poudarja Rismondo. Na tekmovanju se bo poleg Slovenije pomerilo še okoli 30 držav.

Harbinice.com
Večino skulptur Kitajci izdelajo sami, del pa jih nastane pri tekmovanju umetnikov z vsega sveta.

OD 5. DO 13. JANUARJA

Odprtje festivala ledu in snega v Harbinu bo 5. januarja. Večino skulptur Kitajci izdelajo sami, en del pa jih nastane pri tekmovanju umetnikov z vsega sveta. Mednarodno tekmovanje v lednem kiparjenju bo trajalo dva dni in pol, mednarodno tekmovanje v snežnih skulpturah pa se bo začelo 9. in končalo 13. januarja. Rismondove umetnine so sicer na ogled v Ledeni deželi, ki bo v ljubljanskem BTC odprta vse do 4. marca.