Ena za več let

Da po praznikih ne bo pristala na smetišču

Zoran Franc
1. 1. 2018, 07.00
Deli članek:

Vsako leto v vrtnih centrih in bolje založenih trgovinah prodajo na tisoče božičnih zvezd, ki krasijo praznično mizo in so pravzaprav simbol božiča. Kaj narediti, da bo božična zvezda ostala do prihodnjega božiča?

Profimedia
Rastlino od septembra do decembra postavite v prostor, kjer bo vsaj 12 ur teme. V tem času bo rastlina razvila rdeče obarvane liste.

V večini primerov se božična zvezda obdrži na praznično okrašenih mizah najdlje do konca januarja, potem pa počasi roma v kak kot, kjer čaka na svoj konec. Po navadi se s tem ne obremenjujemo preveč, saj bomo že prihodnje leto kupili novo božično zvezdo, ki bo še bolj košata in lepša od letošnje. Slabo, kajne? Zato vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj nasvetov, da se bo letošnja obdržala do prihodnjega leta.

Počitek

Božično zvezdo od konca februarja do aprila manj zalivajte, saj v tem času rastlina preide v fazo mirovanja. Potem jo obrežite in presadite.

ZAŠČITA OD TRGOVINE DO DOMA

Zelo pomembno je, da rastlina med transportom od trgovine do našega stanovanja ne doživi temperaturnega šoka. Zato jo v trgovini dobro zavijte v papir in tako preprečite dotok hladnega zraka, ki lahko vpliva na prehitro odpadanje listov. Tudi v avtomobilu naj ne bo predolgo, za vsak primer pa jo raje postavite na zadnjo klop kot v prtljažnik.

SKRB 

V številnih primerih božična zvezda propade tudi zaradi neprimerne nege. Kaj to pomeni? Usodna napaka je postana voda v lončkih, saj s tem tvegate koreninsko gnilobo. Temu se boste izognili, če boste po vsakem zalivanju odlili odvečno vodo. Božična zvezda ne spada med zahtevne rastline, zato jo zalivajte le po potrebi in po pravilu, da je manj več. Voda naj ima zmeraj sobno temperaturo in naj bo nekoliko postana. Najbolj bo uspevala v prostoru, ki ima stalno temperaturo. Ta pa naj ne pade pod 16 stopinj Celzija. Precej lepše bo uspevala tudi v prostorih z več vlage, saj je njena domovina Mehika. Če je v vaših prostorih suh zrak, jo rosite, a le po zelenih listih in z vodo sobne temperature.

Profimedia
Hranite jo v prostoru s stalno temperaturo, ki naj ne bo nižja od 16 stopinj.

Potrebuje 12 ur spanca: rastlino od septembra do decembra postavite v prostor, kjer bo vsaj 12 ur teme. V tem času bo rastlina razvila rdeče obarvane liste.

VZGOJA

Božična zvezda naj v lončku ostane vse do spomladi. Potem jo obrežemo, če je treba, in presadimo v večji lonec. Pomlad bo brez težav preživela na okenski polici, kjer ni prevelikega prepiha in kjer je stalna temperatura. Poleti, ko čez noč temperature ne padejo pod 15 stopinj, pa jo brez strahu prestavite na prosto, kjer naj vam bo edina skrb zalivanje. Jesen je za vzgojo povsem drugačna pesem.