Spremembe

S 1. januarjem slovo Whatsappa od nekaterih pametnih telefonov

T.L.
31. 12. 2017, 16.39
Posodobljeno: 31. 12. 2017, 17.04
Deli članek:

Aplikacija bo lahko še dostopna, hkrati pa lahko preneha delati kadarkoli, sporočajo iz podjetja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Od začetka leta 2018 aplikacija WhatsApp ne bo več dostopna na pametnih mobilnih telefonih z operacijskimi sistemi Windows Phone 8, BlackBerry OS, iPhone 3GS in BlackBerry 10. Sprememba bo vplivala tudi na telefone, ki jih poganjajo sistemi Android 2.1 in Android 2.2, BlackBerry OS in iOS 6. 

Tisti, ki uporabljajo še telefone z Androidom OS 2.3.7 ali starejše, imajo čas za nadgradnjo mobilnega operacijskega sistema do februarja 2020.

"Ko smo leta 2009 začeli z WhatsApp, so se mobilne naprave uporabljale drugače. Applova trgovina je tedaj obstajala le nekaj mesecev, približno 70 odstotkov vseh mobitelov je delovalo na osnovi operacijskih sistemov, ki sta jih na trg pošiljala BlackBerry in Nokia. Operativni sisitemi, ki jih ponujajo Google, Apple in Microsoft in ki danes zavzemajo 99,5 odstotkov tržišča, so tedaj zavzemali le 25 odstotkov tržišča," so v pojasnilo zapisali na WhataAppovem blogu. 

Podporo za omenjene sisteme zato ukinjajo, saj naprave, ki jih poganjajo omenjenimi sistemi, niso več priljubljene med uporabniki.

Junija je bila tako že ukinjana podpora za naprave OS Nokia Symbian S60, medtem ko bo točno čez leto dni, 31. decembra 2018, ukinjena podpora za naprave z OS Nokia S40.

V podjetju sporočajo, da bo aplikacija na napravah z omenjenimi operacijskimi sistemi lahko še delovala, vendar pa ne več pod drobnogledom WhatsAppa in lahko kadarkoli preneha delovati.