Mesta, ki jih pogosto pozabimo

Tam, kjer čistoča pogosto zataji

Zoran Franc
23. 12. 2017, 10.02
Deli članek:

Hišna opravila se nikoli ne končajo, pa vendar so nekatera opravila pogosto spregledana, našemu zdravju pa nevarna, saj se ponekod nabirajo številne nečistoče in bakterije. Preverite, čemu bi morali namenjati več pozornosti.

Profimedia
Leglo bakterij in umazanije se skriva tudi v vaši tipkovnici.

Vsak dan smo v stiku s hišnimi dodatki ali »pomočniki«, ki nam omogočajo lažje in boljše življenje, a se kljub temu preredko spomnimo, da bi jih bilo treba vsake toliko časa očistiti. Postanejo samoumevni, našo brezbrižnost pa hitro izkoristijo številne nečistoče in bakterije, ki lahko začnejo ogrožati naše zdravje.

Vzglavnike bi bilo dobro oprati vsake tri mesece, da jih očistite umazanije, odmrle kože in znoja. V sušilec skupaj z vzglavnikom vstavite nekaj teniških žogic, ki bodo pospešile sušenje in razpršile sprijeto polnilo. 

KOŠI ZA SMETI

Vsakodnevno uporabljamo koš za smeti in seveda vsakič znova zelo vzorno odstranjujemo tudi polne vrečke odpadkov. Pa vendar se kljub še tako vzornemu odnašanju smeti in pozornosti pri menjavi vrečk kdaj pa kdaj zgodi, da pade kaj mimo, v koš. Tako se začnejo odpadki počasi lepiti na odpadke, iz vreč vsake toliko časa kaj curlja … Svetujemo vam, da vsakič, ko odnesete sveti, koš popršite z dezinfekcijskim sredstvom in obrišete s suho krpo. Včasih pa je dobro koš očistiti z vročo vodo in detergentom.

KLJUKE IN STIKALA

Pomislite, kolikokrat na dan in koliko ljudi se dotakne stikala za luč. Koliko rok si dnevno poda kljuko vaše pisarne? Zdaj pa pomislite, koliko bakterij se vsakodnevno nabere tako na kljukah kot na stikalih. Svetujemo vam, da vsakodnevno obrišete stikala in kljuke z dezinfekcijskim sredstvom ter se tako izognete nevarni okužbi in prenosu bakterij.

RAČUNALNIŠKA TIPKOVNICA

V tipkovnicah so poleg bakterij, ki so na konicah prstov, tudi delčki odpadle kože, lasje in drobtinice hrane. Si upate vašo tipkovnico pred sodelavci obrniti na glavo in stresti? Raje ne. Če vsakodnevno za računalnikom preživite več ur, vam svetujemo, da tipkovnico vsaj enkrat mesečno očistite. Najlažje boste to storili s pomočjo zračnega kompresorja. Če ga nimate, si pomagajte s sesalcem in umazanijo preprosto posesajte. Potem pomočite paličice za čiščenje ušes v alkohol in očistite zasušene madeže na tipkah. Tipke nato še enkrat obrišite s krpo, namočeno v alkohol, in pustite, da se posuši.