"Zajetna" dediščina

Bančni uradnik na roke preštel 2,5 tone podedovanega drobiža

S.R.
16. 12. 2017, 19.39
Posodobljeno: 16. 12. 2017, 19.58
Deli članek:

Nemški tovornjakar je svoji družini zapustil goro kovancev, ki jih je zbiral več desetletij.

Twitter
V več kot 30 letih je zbral 2,5 tone kovancev.

Družina preminulega nemškega tovornjakarja je obstala pred nezamisljivo oviro, ko je v banko prinesla 1,2 milijona kovancev v vrednosti pičlega centa ali dveh. Nekdo je moral vse skupaj prešteti. Delo je pristalo na ramenih marljivega bančnega uradnika, ki je vreče kovancev nato prečesaval kar šest mesecev. Prebiti se je moral skozi 2,5 tone kovancev, zgodovinsko delo pa mu uspelo končati ta teden, poroča nemška NDR 1.

Kovance v apoenih za 1 ali 2 nemški marki je več kot 30 let na svojih potovanjih vestno zbiral nekdanji tovornjakar in jih skrbno zapakiral v več sto zamrzovalnih vrečk. Maja, ko je možakar umrl, jih je morala družina, ki jih je želela zamenjati za evre, zaradi ogromne količine v banko odpeljati kar z kombijem.

Marsikdo bi pomislil, da danes že obstaja tehnologija, ki bi štetje opravila namesto človeka, kar je seveda res, vendar je v tem primeru nastopila težava, saj so bili nekateri kovanci zarjaveli, spet drugi pa so se sprijeli, je za NDR povedal marljivi Wolfgang Kemereit, uradnik nemške centralne banke Deutsche Bundesbank v Oldenburgu.

»Vsak posamezen novec sem držal v roki. V takšnih stvareh kar uživam, zato s tega vidika delo ni bilo težavno,« je pojasnil. In kakšen je bil njegov izračun? Drobiž je bil skupaj vreden približno 8000 evrov, kar ni zanemarljiva vsota. Ni presenetljivo, da je na naslovnicah nemških medijev zaokrožila krilatica, ki nekako pravi, da »tudi majhne živali delajo gnoj,« nam seveda bolj znana kot »zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača.«