Hiter obrok

Po drobnogledom: od 0,77 do 2,88 evra za zamrznjeno pico

ZPS
16. 12. 2017, 19.22
Deli članek:

Pica je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Čeprav jo imajo Italijani za svojo, jo poznajo in pripravljajo po vsem svetu. Preverili smo sestavine in hranilno vrednost.

Profimedia
1889. leta je Neapelj obiskala kraljica Margherita Savojska, po kateri je pica dobila ime.

Testo, obloženo s paradižnikom in drugimi prilogami, je všeč vsem generacijam, pico imajo radi tako mladi kot starejši. V ponudbi predpripravljenih jedi pomembno mesto gotovo zasedajo tudi zamrznjene pice, ki jih pripravimo zelo enostavno in hitro. Z eno pico pokrijemo tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah, močno pa presežemo dnevne potrebe po soli, zato pica zagotovo ni primerna izbira za vsak dan.

Profimedia
Najbolj varno in zdravo bo, če boste pico pripravili doma.

Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva (Dr. Oetker in Ledo) zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji (Tre mulini) pa zaradi višje vsebnosti soli.

Na picah od 13 do 23 odstotkov sira

Glavne sestavine klasične italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Delež sira na picah je zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 odstotkov sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih vrsta sira ni bila navedena. Pice margerita, ki so bile vključene v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato so bile ocenjene z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E101 (riboflavin). Oba aditiva sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je aditivom mogoče popolnoma izogniti.

8 PREVERJENIH

Med preverjenimi so bile pice €co+, 3 pizzas Margherita, Antica Pizzeria Steinofen Pizza Margherita, Dr. Oetker Ristorante Pizza Mozzarella, Ledo, Pizza Margherita, Minute, Pizza Margherita, Steinofen-Pizza Margherita, Trattoria Alfredo Deliziosa Margherita, Tre mulini le Classiche 3 pizze Margherita.

Z eno pico pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po energiji in maščobah

Tako odrasla oseba kot otrok z eno pico (310 g) zadovoljita približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli oba krepko prekoračita.

Preveč soli

Bodite pozorni na vnos soli, saj je največ zaužijemo s predpripravljenimi živili, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesnimi izdelki. Za manjši vnos soli omejite uživanje tovrstnih živil oziroma se odločajte za manj slana živila, hkrati pa se izogibajte dosoljevanju pri mizi.

Profimedia
232 odstotkov dnevnih potreb po soli presežemo, če pojemo eno pico. Zato se v čim večji meri izognimo nakupu vnaprej pripravljenih živil.

Profimedia
Pico razdelite na pol in si namesto druge polovice privoščite skledo solate.