Odkritje

Hawking verjame, da bi bil komet lahko vesoljska ladja

uk
15. 12. 2017, 07.00
Deli članek:

Pred časom so astronomi opazili nenavaden predmet v obliki cigare, ki se sprehaja preko našega osončja. Obstaja možnost, da gre za vesoljsko ladjo.

Reuters
Tudi Stephen Hawking dopušča možnost, da gre za delo nezemeljske civilizacije.

Sliši se kot zgodba iz znanstvenofantastičnega filma, a znanstveniki, kot je Stephen Hawking, menijo, da je predmet vsekakor vreden pozornosti. Tako bodo proti predmetu, ki so ga poimenovali Oumuamua (uradno ime je A/207 U), usmerili največji radijski teleskop, ki se nahaja v Green Banku v Zahodni Virginiji. Oumuamua v jeziku havajskih domorodcev pomeni »glasnik od daleč, ki je prišel prvi«. Seveda je treba takoj poudariti, da je zelo majhna možnost, da bi šlo za predmet, ki bi ga izdelala nekakšna zunajzemeljska civilizacija. Najverjetneje gre za asteroid, toda ta ima nekaj značilnosti, ki jih pri asteroidih nismo vajeni.

Twitter
Tako nekako naj bi izgledal predmet v vesolju, če gre za asteroid.

Posebnosti

Predmet ima obliko cigare, kar je za asteroide precej nenavadno, saj so v večini primerov bolj ali manj okrogli. Dolg je približno 402 metra in se premika s hitrostjo približno 315 tisoč kilometrov na uro. Nenavadno je tudi to, da predmet leti zelo čisto, se pravi, da za njim in okoli njega ni prašnih delcev, ki so za asteroide običajni. To pomeni, da gre za zelo trdno maso, ki je morda iz kamna, vendar najverjetneje iz kovine. Ko so ga znanstveniki opazili prvič, se je predmet že oddaljeval od Zemlje.

Arhiv
Zemlji se je Oumuamua približal na 24 milijonov kilometrov, kar v vesoljskih razdaljah ni prav veliko.

Prvo odkritje

Predmet so prvič zaznali 19. oktobra letos z raziskovalnim programom Pan-STARRS, ki se nahaja na Havajih. Ker predmet potuje z izjemno hitrostjo, znanstveniki domnevajo, da izvira zunaj našega sončnega sistema. Zdaj bodo predmet opazovali (pravzaprav poslušali) približno deset ur in upali, da bodo zaznali elektromagnetne signale, ki bi nakazali, da ne gre za delo narave. Če bi jih našli, to seveda še ne bo pomenilo, da gre za vesoljsko plovilo neke oddaljene civilizacije, a bi hipotezo spremenilo v teorijo. Za zdaj pri predmetu niso zaznali nikakršnega pospeševanja ali zaviranja, tako da ni nobenih znakov, da bi predmet imel motorje, vendar kljub temu ni nujno, da gre le za asteroid.

Teorije

»Morda je ladja le del večje ladje, ki pošilja manjše, da raziskujejo osončja,« je dejal harvardski astrofizik Avi Loeb. »V tem primeru bi morali zaznati nekakšno obliko komunikacije med obema ladjama. Seveda pa je možnost, da se to zgodi, izjemno majhna. A ne more škoditi, če pogledamo,« je še dodal Avi. Nekateri znanstveniki verjamejo, da obstaja tudi možnost, da gre za izgubljeno ladjo, ki pač leti po vesolju brez cilja in posadke. Odgovore na vse skupaj bomo dobili kmalu, in če bi se po naključju izkazalo, da gre za delo neke tuje civilizacije, bi bilo to neverjetno odkritje. A najverjetneje gre za zelo zanimiv kamen. (uk)