Zgibanje prtičkov

VIDEO: Ideje: ustvarite praznično dekoracijo, navdušite goste

Z.F.
13. 12. 2017, 20.30
Posodobljeno: 4. 7. 2023, 12.14
Deli članek:

Zakaj ne bi svojih gostov presenetili s praznično okrašeno mizo? Ni potrebno veliko. Namesto da bi prtičke klasično položili ob krožnike, iz njih oblikujte domiselne kreacije.

Profimedia
Pravšnji okras za decembrski čas.

Da bo vzdušje zares praznično in slavnostno, ne pozabite lepo okrasiti tudi mize, za katero boste posedli goste. Miza bo namreč ogledalo vašega snidenja. Če bo lepo okrašena in polna dobrot, bo vzdušje zagotovo veliko bolj praznično, kot če bi goste posedli za prazno in dolgočasno mizo. Z domiselno »serviranimi« prtički bo miza zagotovo lepša.

3

barve (največ) naj prevladujejo kot okras na vaši mizi.

RDEČE SRCE

Priporočamo vam, da uporabite prtičke iz blaga ali tiste iz nekoliko tršega papirja. Za oblikovanje rdečega srca prtiček najprej razgrnite in štirikotnik prepognite na pol tako, da nastane trikotnik. Vrh trikotnika obrnite navzdol, do najdaljše stranice, kraka pa zavihajte navzgor do mesta, kjer se prepognjeni vrh trikotnika lomi. Nato navzgor zavihajte celoten krak, od sredine, kjer vrh razpolavlja najdaljšo stranico.  

VRTNICA

S čudovito vrtnico boste navdušili marsikaterega gosta, izdelava pa je nadvse preprosta. Prtiček najprej razprite v kvadrat in nato razpolovite tako, da nastane trikotnik. Najdaljšo stranico zvijte do treh četrtin proti vrhu. Nato z desne proti levi zvijte v zvitek in konec zataknite za zvitek pri štrlečem delu. Štrleča dela nato zavihajte navzdol in obrnite ter vrtnico položite na krožnik.   

Barve krožnikov in prtičkov kombinirajte s preostalim namiznim okrasjem.

JELKA

Svetujemo vam, da pri izdelavi dekoracije v obliki jelke uporabite zelen prtiček. Razgrnite ga v kvadrat, nato pa prepognite na polovico, da dobite pravokotnik (pregibani del je obrnjen k vam). Še enkrat prepognite na polovico, da znova dobite kvadrat. Prtiček nato obrnite tako, da so pregibi obrnjeni k vam, na vrhu pa kraki. Prvi krak oziroma zavihek zapognite navzdol do pregibov, da dobite trikotnik, enako naredite z drugim, tretjim in četrtim, le da vsakega prepognete za centimeter manj. Nato prtiček obrnite na hrbtno stran, da dobite obliko diamanta. Spodnje oglišče na obeh straneh zavihajte do stranice sosednjega kraka. Obrnite na nasprotno stran in zavihke, od zgoraj navzdol, obrnite navzgor.

POGRINJKI

Med dekoracijo nikar ne pozabite umestiti nekaj novoletnih kroglic; lahko jih na mizo postavite v veliki vazi, tiste malo manjše morda nastavite v kozarce ali pa jih nanizate na vrvico iz ratana in s to zavežete prtiček.

SVEČKE

Za prijetno atmosfero in zadimljeno svetlobo poskrbite s čim več svečami. Nekaj jih naj bo na mizi, nekaj jih razporedite po prostoru.

POUDAREK: Praznična dekoracija na vaši mizi bo ustvarila popolno vzdušje. POUDAREK: Barve krožnikov in prtičkov kombinirajte s preostalim namiznim okrasjem. CIFRA: 3 barve (največ) naj prevladujejo kot okras na vaši mizi. Pps rdeče srce: Zaljubljenci se bodo zagotovo odločili za rdeče srce. Pps vrtnice: Vrtnice na mizi goste vedno očarajo. Naredite jih iz prtičkov. Pps jelka: Pravšnji okras za decembrski čas***