Avtor lesene samoreznice

Lesa ne moreš prehiteti, on zmeraj prehiti tebe

Martin Luzar / Dolenjski list
10. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Po uspešni inovaciji lesene salamoreznice se Bojan Novšak podaja novim izzivom naproti. A zvest je le slovenskemu lesu in tradiciji.

Martin luzar
Salamoreznico Bojan Novšak izdeluje iz različnih vrst lesa, kar nakazujejo tudi različne barve.

Bojan je triindvajset let delal v sevniškem Stillesu kot oblikovalec pohištva. Oblikoval je serije in posamične izdelke. Pri seriji se še po petnajstih letih prodaja njegov program Memento, pohištvo za mlade. Leta 2003 je ubral zasebno poslovno pot in zdaj izdeluje posebne izdelke iz lesa.

»Pred petimi leti sem bolj po naključju dobil v roke izvirnik iz leta 1820, salamoreznico za rezanje klobas. Narejena je bila iz akacije. In glede na to, da sem ljubitelj suhomesnatih izdelkov in se pojavljam na ocenjevanjih salam, sem po izvirniku naredil prvi model lesene salamoreznice. Potem sem jo še izpopolnil,« pravi Bojan Novšak. Ko jo je izpopolnil, je evropsko zaščitil obliko. In je, kot pravi, edina v Sloveniji te oblike.

Martin luzar
Marsikoga zanima, kako stvar deluje.

Mnenje etnologa
Janez Bogataj o ohranjanju starega Nič škode ne bo za dediščino, če ohranimo stare rokodelske izdelke, a dopustimo, da jih v vsakem času naredijo malo po svoje.

Odziv javnosti

Ugotavlja, da se pojavlja veliko kopij, bolj ali manj so slabe. Napovedim, da bodo njegovo napravo začeli kopirati, ni verjel. Ampak tudi kopije kažejo na dober odziv javnosti. Dokaz priljubljenosti je tudi, da so jih ljudje pripravljeni sprejeti, in zato veliko salamoreznic podari. Na sevniški salamijadi in na finalu slovenskih salamijad jih dobijo prvi trije uvrščeni.

Vedno uporablja slovenski les

Novšak ima najraje sadni les. »Sliva, jablana, hruška, češnja ... Ta les je namreč kompakten, rast je gosta. In lepo se obdeluje. To se ponovi pri površinski obdelavi. Ko les namažeš z oljem, oživi. Lesovi koščičarjev so taki, na primer. Z lesom se moraš pogovarjati. Če se ne boš, iz njega ne bo nastalo tisto, kar želiš. Že takoj, ko les posekaš, vidiš, kaj boš dobil iz njega. Sliva je slovenska eksota. To je čudovit les,« razlaga in dodaja, da je lokalpatriot, pri svojem delu vedno uporablja slovenski les: »Les iščem po naših pokrajinah, pa tudi ideje. Vzameš zgodbo, ki so jo tvoji stari očetje že naredili, in jo postaviš v sodobnejši čas s sodobnejšo tehnologijo.«

Martin luzar
Iz naprave pridejo značilne in domala znamenite v »elipse« narezane salame.

Na poti nov izdelek

Spregovoril je tudi načrtih za prihodnost. »Zdaj razvijam nov izdelek, leseni otroški voziček. Je že pri koncu razvoja. Ta voziček bo ves iz lesa, razen koles, kjer bo dodana guma. Lahko ga boš zložil in dal v avto. Ko bo otrok zrasel, pa boš lahko iz tega vozička naredil tricikel in poganjavčka. Imam vnukinjo in vnuka in sem se odločil, da bom to naredil zanju. Nikoli ne začnem, tak sem, nečesa delati zato, da bi zaslužil, ampak zato, ker mi je to všeč, ker to rad počnem. Se pa pojavi izdelek, ki je zanimiv tudi za širši krog,« pravi Bojan Novšak o izdelkih in še malce o sebi.

Martin luzar