Znani obrazi

Dobra dela jim niso niti tuja niti odveč

Teja Pelko
8. 12. 2017, 07.30
Deli članek:

Pevki Ana Zupan in Teja Saksida, citrarka Tanja Zajc Zupan, aktualovec in pevec Klemen Bunderla ter glasbenik Slavko Ivančić so se z velikim veseljem odzvali vabilu Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča ob mednarodnem dnevu prostovoljstva in eno uro preživeli s tamkajšnjimi pacienti.

Marko Vavpotič / M24.si
Ana Zupan, Tanja Zajc Zupan, Teja Saksida, Klemen Bunderla in Slavko Ivančić z generalnim direktorjem URI – Soča Robertom Cugljem in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Tadejo Drenovec.

Ti so bili njihovega obiska zelo veseli, saj so jim zvezdniki s svojo prisotnostjo, glasbo, pogovorom in izdelovanjem okraskov, s katerimi si bodo polepšali prihajajoče praznike, popestrili dan, Klemen pa jih je osrečil tudi s praktičnimi darili Radia Aktual.

»Za sodelovanje sem se odločil, ker imam vsako leto nekaj takšnih dogodkov. Po navadi obiščem otroke in potem skupaj pojemo, skačemo ter plešemo. Letos so me prvič dali v skupino odraslih, na oddelek za rehabilitacijo pacientov po možganski kapi. Malo me je bilo strah, ker nisem vedel, v kakšnem stanju so pacienti. A je bilo vse v redu, na koncu so se ob glasbi vsi že lepo sprostili. Z glasbo lahko vse prepreke premagaš in tudi tokrat je to delovalo,« je dejal Klemen in dodal, da se bo tovrstnim vabilom z veseljem odzval tudi v prihodnje, če bo le utegnil, je pa ob tem poudaril, da jih je v zadnjem času vse več.

Marko Vavpotič / M24.si
Klemen Bunderla Podpis Klemen Bunderla ni prišel praznih rok. Pacientom je razdelil nekaj blokov, pisal, brisač in copat, potem pa jim je tudi zapel.

Njegovega obiska je bil zelo vesel Srečko Orxana iz okolice Laškega. »Danes, ko je k nam prišel Klemen, je bilo super. Pogovarjali smo se o tem, koliko časa smo tu, kaj počnemo vsak dan … Vsi se trudimo, da bi se pobrali ... Pa še zapel nam je, mi pa smo mu pri tem pomagali po svojih najboljših močeh. Zelo veseli in zadovoljni smo, da nas je obiskal. Zelo bomo veseli, če bo še kdaj prišel,« je povedal Srečko.

Nuško smo zmotili med izdelovanjem angelčkov iz papirja. V Soči je bila že na oviratlonu z otroki, tudi tokrat pa se je kljub precej starejši druščini imela zelo lepo. »Moram reči, da so res super druščina, pozitivna, poleg izdelovanja božično-novoletnih okraskov tudi veliko pojemo in se smejimo, kar mislim, da je tako ali tako najboljše zdravilo. Prav fino je. Vedno se z veseljem odzovem vabilom na tovrstne prireditve, če le utegnem, saj to tudi tebi nekaj da, predvsem pa je dober občutek, da si lahko na neki način pomagal,« je dejala Draščkova. Njene družbe je bil zelo vesel tudi Jože Globokar iz Ljubljane, ki Nuško že dolgo časa pozna prek zveze paraplegikov, saj je z njimi že velikokrat sodelovala.

Marko Vavpotič / M24.si
Nuška Drašček Podpis Nuška Drašček je s pacienti na likovni delavnici izdelovala angelčke iz papirja, odpela pa jim je tudi nekaj pesmi.

Umetniki se sicer po njegovih besedah zelo radi odzovejo in radi pomagajo, občinstvo pa ni tako zelo zainteresirano. »Mislim, da je to zato, ker je tega v zadnjem času na žalost res zelo veliko. Za nekatere stvari je res prav boleče, da se morajo organizirati. Kakšne stvari bi morale biti na kakšnih drugih ravneh bolj jasne,« je njegovo opazko komentirala Nuška.

Pomočnica direktorja za zdravstveno nego Tadeja Drenovec, ki je tudi koordinatorka prostovoljcev v URI – Soča, je ob tem pozvala vse ljudi dobrega srca, da postanejo njihovi prostovoljci, saj so ti pomemben del rehabilitacije pacientov.