PRIHAJA PRVI DOBRI MOŽ

Naj že zadiši po praznični peki

Zoran Franc
4. 12. 2017, 21.30
Deli članek:

Po starem običaju najprej parklji nekajkrat zarožljajo z verigami in močno potrkajo na vhodna vrata, nato se oglasi Miklavž in družina zborček spusti naprej.

Arhiv
Parklji bodo odlični ob kozarcu toplega mleka.

Otroci mirno pričakajo Miklavža, ki jih sprašuje, ali so bili pridni, ali so ubogali ... »Ceremonija« se zaključi z molitvijo, Miklavž pa otrokom preda darila. V tem času ne sme manjkati niti bogato obložena miza. Zato je čas, da zavihate rokave.

Iz istega testa, kot smo naredili parklje, naredimo angelčke. Iz testa oblikujemo kroglo, jo sploščimo in razpolovimo. Eno polovico še enkrat razpolovimo in oblikujemo krili. Iz preostale polovice oblikujemo telo, ki ga na tretjini preščipnemo, da nastane glava. Krili položimo na delovno površino tako, da se v vogalu stikata, nato pa na sredino položimo angelovo telo. Pritisnemo, da se testo sprime.

TESTENI PARKELJ

Babice parklje še vedno simbolno rade spečejo vnukom. Preizkusite se v peki tudi vi. Potrebujemo: 600 g pšenične bele moke, 90 g masla, 80 g sladkorja, 40 g kvasa, 3 dcl mleka, 4 rumenjake, 2 žlici ruma, ščepec soli, nastrgano lupino polovice limone; za premaz: 1 jajce; za okraševanje: rozine in rdeč jeziček iz papirja. Priprava: v skledo presejemo moko ter na sredini naredimo jamico, v katero damo maslo, sladkor, kvas, mleko in rum. Sestavine v jamici rahlo premešamo ter pustimo 15 minut, da kvas vzhaja. Zgnetemo testo, pri tem pa pazimo, da je mehko in prožno. Dobro pregneteno testo pustimo počivati dobre tri četrt ure. Ko vzhaja dovolj, se lotimo oblikovanja parkljev. Pustimo domišljiji prosto pot in bodimo ustvarjalni. Okrasimo jih lahko z rozinami ali čokoladnimi mrvicami – tako jim naredimo oči, gumbe in parklje. Oblikovanega parklja premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Parklje pečemo od 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.  

MIKLAVŽEVA VROČA ČOKOLADA

Za štiri skodelice potrebujemo: 150 g čokolade, 2 žlici jedilnega škroba, ščepec cimeta, 8 dl mleka. Priprava: 100 g čokolade naribamo ter pomešamo s škrobom in nekaj žlicami mleka. Preostanek mleka zavremo, dodamo ščepec cimeta in v vrelo mleko zlijemo mešanico. Premešamo in prelijemo v skodelice.