Boljši zrak

S to rastlino bo zrak vašega doma za 60 % boljši

K.M.
3. 12. 2017, 12.00
Deli članek:

Olepšala bo vaš dom in hkrati izboljšala zrak. Strokovnjaki pa celo pravijo, da uničuje vlago in madeže le-te v vašem stanovanju.

Profimedia

Gre za rastlino Spatifil oziroma bolj znano nežno belo lilijo miru, ki jo imate že zdaj v svojih domovih številni izmed vas. Logično je namreč, da rastline izboljšujejo zrak, saj za številne procese porabljajo ogljikov dioksid, ki ga ljudje izdihujemo in ga tako na nek način odstranjujejo iz ozračja, po drugi strani pa pri fotosintezi proizvajajo kisik, ki ga ljudje potrebujemo za dihanje. Lilija miru pa je pri tem še toliko bolj uspešna. 

Profimedia

Študija je pokazala, da so del onesnaženosti zraka tudi kemikalije, ki se v zraku nahajajo. Gre za kemikalije, ki so ujete v zraku in tako otežujejo vaše dihanje. Med njimi sta tudi benzen, ki je ostanek bencina, brave, plastike, dima tobaka in detergnetov, in kemijska spojina trikloretile, ki se prav tako nahaja v barvi in pa tudi v lepilu. Lilija miru oziroma rastlina spatifil pa absorbira vso to onesnaženost skozi svoje liste in jo 'pošlje' v svoje korenine, kjer se razgradi. 

Lilije pa ozračju v vašemu domu pomagajo tudi na drugačen način. Poleg 'uničevanja onesnaženosti' namreč tudi vlažijo ozračje. 

Vseeno pa morate biti pri lilijah pozorni. Gre za trajnice, kar pomeni, da so v vašem stanovanju lahko tudi po več let. Vendar pa ne marajo direktne sončne svetlobe. Z manj sonca pa proizvedejo tudi manj kisika, zato je dobro, da jih postopoma navajate na bolj sončne lege v vašem domovanju. Gre namreč za poceni, naraven in učinkovit način, ki bo očistil zrak v vašem stanovanju, brez kakšnega dodatnega napora.